Rotterdam 2020 - Albanië

kanimage
Artiest
Arilena Ara
Nummer
Fall From The Sky
Muziek
Darko Dimitrov en Lazar Cvetkovski
Tekst
Lindon Berisha
Omroep
RTSH
Label
Elite Productions
Halve finale
2
Sociale media

Bio

Arilena, geboren in 1998, is een populaire zangeres die bekend werd nadat ze het tweede seizoen van The X Factor won in haar thuisland. In 2019 was ze zelf coach in The Voice Kids. Op Instagram heeft de jongedame meer dan één miljoen volgers.

De zangeres bracht al verschillende liedjes uit, waaronder Vegim. Dat is een eerbetoon aan haar overleden vader. Ook de Roemenen en de Russen hebben al van haar gehoord. In Kazachstan won ze zelfs het Astana Dausy festival. Het jaar voordien won Arilena al twee prijzen bij Kënga Magjike, een ander populair Albanees liedjesfestival.

Haar liedje voor Rotterdam heet Shaj (‘Schreuw’) en krijgt mogelijks een Engelstalige vertaling voor het Songfestival. Darko Dimitrov is een van de componisten van de inzending. Hij was al verantwoordelijk voor verschillende Songfestivalliedjes. In Tel Aviv won Noord-Macedonië met zijn lied de jurystemming.

Selectieprocedure

Naar goede gewoonte bepaalde enkel een vakjury de winnaar van Festivali i Këngës na een lange show vol pauzeacts, waaronder ESF 2018-runner-up Eleni Foureira. De Zweed Christer Björkman was juryvoorzitter en mocht de top drie bekendmaken.

Fanfavoriet Elvana Gjata eindigde pas tweede. Na afloop van het festival werden de exacte punten vrijgegeven. Bleek dat Elvana van de drie internationale juryleden de topscore had gekregen, maar dat haar inzending toevallig minder populair was bij de Albanese juryleden. Wat voor commotie zorgde, want in het verleden werden juryleden al verdacht van omgekocht te zijn.

Op 10 maart bracht Arilena de vernieuwde versie van haat nummer uit. Van het Albanese Shaj naar het Engelstalige Fall From The Sky.

Clip

play

Advertentie