Rotterdam 2020 - Nederland

kanimage
Artiest
Jeangu Macrooy
Nummer
Grow
Muziek
Jeangu Macrooy en Perquisite
Tekst
Jeangu Macrooy
Omroep
AVROTROS
Label
Unexpected Records
Sociale media

Bio

Singer-songwriter Jeangu Macrooy wordt in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Zijn muzikale reis begint als hij op zijn dertiende een gitaar krijgt van zijn ouders en met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo vormt. Maar Jeangu wil meer, dus stapt hij in 2014 op het vliegtuig naar Nederland. Mede omwille van zijn homoseksuele geaardheid, want die past volgens de zanger niet in de machocultuur van zijn geboorteland.

Daar ontmoet hij producer/componist Perquisite, met wie hij een muzikale samenwerking aangaat en die hem tekent bij zijn label Unexpected Records. Het is meteen zijn introductie in de Nederlandse muziekwereld. Zijn eerste single,Gold, is te horen in een reclamespotje voor Game of Thrones. Jeangu staat niet veel later in het voorprogramma van o.a. onze Selah Sue.

Hij wordt Serious Talent op 3FM, meerdere malen genomineerd voor een Edison (Beste nieuwkomer en Beste album), is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en doet als Judas mee aan The Passion. Dat is een Nederlands muzikaal-Bijbels evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus, dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden. In datzelfde jaar werd hij door Esquire genomineerd als Best Geklede Man.

Met inmiddels twee succesvolle albums op zijn naam en meerdere uitverkochte concertreeksen op zak, ontpopt Jeangu steeds meer zijn potentieel. De artiest brengt voornamelijk Engelstalige moderne soulmuziek. Zijn single uit 2017, High on You, staat wekenlang op één in Suriname. Daar is zijn deelname ook groot nieuws. NOS zocht zijn familie daar op. Zo is Jeannette John, de moeder van Jeangu Macrooy, megatrots op haar zoon.

Met zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival zet Jeangu vol vertrouwen een volgende internationale stap op de weg die voor hem ligt. ‘Ik kan niet beschrijven wat voor eer dit voor me is. Het is een droom die werkelijkheid is geworden en het mooiste dat tot nu toe op me afgekomen is. Mijn liedje voor Rotterdam is het mooiste wat ik tot nu toe heb gemaakt. Zoals Ierland drie keer op rij winnen moet niet, maar twee keer zou toch ontzettend gaaf zijn.’

Selectieprocedure

De Nederlandse krant Algemeen Dagblad maakte het nieuws als eerste bekend, en later werd het bevestigd door de omroep. ‘We hadden Jeangu al langer in het vizier omdat zijn sound zo goed en internationaal onderscheidend is,’ aldus algemeen directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie Eric van Stade. ‘De song die hij instuurde was een schot in de roos. Het pakt je, intrigeert en gaat onder je huid zitten. Wij zijn ontzettend blij dat Jeangu er samen met ons voor wil gaan.’

Het nummer en de bijhorende videoclip werden op 4 maart voorgesteld in talkshow De Wereld Draait Door, gevolgd door de première op YouTube. Al was het nummer op voorhand online gelekt en bevestigd door AVROTROS.

Het autobiografische Grow gaat over volwassen worden en de zoektocht naar jezelf. Over dat er geen handleiding is voor een gelukkig leven maar door open en eerlijk te zijn over de goede en slechte momenten in het leven, maak je nieuwe stappen en groei je verder naar wie je echt bent. Hans Pannecoucke neemt niet alleen de staging van Hooverphonic op zich maar zal ook voor Nederland iets moois proberen te creëren.

Clip

play

Advertentie