Rotterdam 2020 - Azerbeidzjan

kanimage
Artiest
Efendi
Nummer
Cleopatra
Muziek
Luuk van Beers, Alan Roy Scott, Tony Cornelissen en Sarah Lake
Tekst
Luuk van Beers, Alan Roy Scott en Sarah Lake
Omroep
İctimai
Halve finale
1
Sociale media

Bio

Deze 28-jarige zangeres is een volhouder want dit was haar vijfde poging om voor Azerbeidzjan op het Songfestival te zingen. De liedjeswedstrijd is niet de eerste competitie waar ze aan zal deelnemen. Zo werd ze al derde in The Voice of Azerbaijan. Ze heet voluit Samira Efendi, maar koos kortweg voor Efendi als artiestennaam.

Ze nam ook deel aan andere shows zoals Yeni ulduz en preselectie Böyük Səhnə. In 2017 werd ze ook al derde in een internationale zangwedstrijd die in Kazachstan werd gehouden. Vorig jaar zong ze voor Azerbeidzjan in de wedstrijd Voice of Nur-Sultan.

Efendi zingt Cleopatra voor Azerbeidzjan, maar het had niet veel gescheeld of Senhit had het gezongen voor San Marino. De zangeres nam zelfs een demo op van het liedje, maar weigerde alsnog. In de versie van Efendi zijn drie traditionele muziekinstrumenten uit Azerbeidzjan te horen. De oed (peervormig snaarinstrument), balaban (windinstrument) en een tār (Perzisch tokkelinstrument). Dat laatste staat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Selectieprocedure

Naar goede gewoonte koos de plaatselijke omroep weer intern voor kandidaat en lied. Efeni overtuigde een interne, internationale jury bestaande uit muziekexperten, journalisten, producers, tekstschrijvers en medewerkers uit de tv-wereld.

Clip

play

Advertentie