Rotterdam 2020 - Estland

kanimage
Artiest
Uku Suviste
Nummer
What Love Is
Muziek
Dimitris Kontopoulos
Tekst
Uku Suviste en Sharon Vaughn
Omroep
ERR
Halve finale
2
Sociale media

Bio

Deze 37-jarige zanger, singer-songwriter, pianist en muziekproducent is geen onbekende voor het Estse publiek. Uku was er al vroeg bij en begon op zijn zesde met een opleiding in de muziek. Hij is de zoon van een bekende Estse tv-producent: Raivo Suviste. Zijn oom en tante, respectief Väino en Sirje Puura, zijn bekende operazangers in Estland.

In 2004 deed hij mee aan Uno Naissoo, een Estse competitie voor jonge muziekschrijvers en zangers. Na vier jaar, in 2008, slaagde hij erin om deze competitie te winnen. Hij deed al mee aan verschillende nationale competities doorheen heel het land. Ook in Eesti Laul was hij al gekend. In 2017 dook hij voor het eerst op in de Estse selectie. In 2019 kwam hij nogmaals op het podium en greep hij net naast de winst. In 2020 lukte het dus wel.

Naast zijn avonturen in Eesti Laul verscheen hij ook in The Voice Russia 2018 waar hij gecoacht werd door de Oekraïense zangeres Ani Lorak (Oekraïne 2008). Hij werd uitgeschakeld in de halve finales. Het is niet de eerste keer dat hij zal deelnemen aan een zangcompetitie voor landen. In 2010 nam hij reeds deel aan New Wave, een festival dat gezien kan worden als een soort Songfestival maar dat vooral geconcentreerd zit in Oost-Europa. Hij eindigde daar derde.

Zijn zangkwaliteiten komen hem ook van pas in zijn musicalcarrière. Hij heeft al verschillende keren de eer gehad om mee te spelen in bekende producties waaronder Oliver Twist en Chicago. Hij mocht ook Danny (mannelijke hoofdrol) spelen in de Estse productie van Grease. Tussendoor is Uku nog een populaire influencer op Instagram.

Selectieprocedure

De kandidaat en het lied werden naar goede gewoonte gekozen via de voorronde Eesti Laul. Opvallend: de vakjury zette Uku Suviste slechts op de vierde plaats. Jaagup Tuisk greep net naast de overwinning en Anett x Fredi vervolledigden het podium.

Sharon Vaughn en Dimitris Kontopoulos zitten mee achter zijn nummer. Zij hielpen dit jaar de Grieken en Moldaviërs ook al aan een lied voor Rotterdam.

Clip

play

Advertentie