Rotterdam 2020 - Kroatië

kanimage
Artiest
Damir Kedžo
Nummer
Divlji vjetre
Muziek
Ante Pecotić
Tekst
Ante Pecotić
Omroep
HRT
Label
Croatia Records
Halve finale
1
Sociale media

Bio

Damir lijkt er een gewoonte van te maken aan zangwedstrijden deel te nemen. In Melodije Istre i Kvarnera (MIK), een Kroatisch festival, won hij een award voor Beste interpretatie en van de jury kreeg hij de eerste plaats. Een jaar later nam hij opnieuw deel, toen werd hij tweede bij de jury en derde bij het publiek. In 2010 won hij een zangwedstrijd in Wit-Rusland en in 2012 nam hij opnieuw deel aan MIK, waar hij opnieuw de award voor Beste interpretatie en de eerste plaats van de jury kreeg. In 2015 won hij ook in Rusland een festival en in 2019 won hij opnieuw in eigen land Zagrebfest.

In 2011 deed Damir al eens een poging Kroatië te vertegenwoordigen aan het Eurovisiesongfestival. Hij nam ook toen deel aan Dora maar werd in de eerste ronde al uitgeschakeld.

De muziekcarrière van Damir begon al in 2003, toen hij amper 15 jaar was. Hij nam toen deel aan Story Super Nova Music Talent Show. In 2006 won hij een award als beste debuterende artiest. In januari 2004 werd Damir deel van de Kroatische jongensgroep Saša Tin i Kedžo, samen met Tin Samardžić en Saša Lozar. Van hun debuutalbum Instant werden 10.000 exemplaren verkocht en hun debuutlied stond gedurende zes weken bovenaan de Kroatische hitlijsten.

In 2016 won hij het derde seizoen van Tvoje lice zvuči poznato en toen brak hij echt door in Kroatië. Dat programma is gebaseerd op het Britse Your Face Sounds Familiar en zou je kunnen vergelijken met onze Soundmixshow. Damir nam toen deel als Mariah Carey.

Damir zingt niet alleen, hij acteert ook, bijvoorbeeld in musicals, zoals Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

 

Selectieprocedure

Nationale finale Dora 2020 werd gewonnen door Damir Kedžo. Na de jurystemmen stond Mia Negovetić nog aan de leiding, maar na de stemmen van de kijkers thuis kwam Damir Kedžo met 31 punten op gelijke hoogte. De stem van het publiek gaf in dit geval de doorslag en zo eindigde Damir Kedžo met een beetje geluk op de eerste plaats.

Clip

play

Advertentie