Rotterdam 2020 - IJsland

kanimage
Artiest
Daði & Gagnamagnið
Nummer
Think About Things
Muziek
Daði Freyr
Tekst
Daði Freyr
Omroep
RUV
Halve finale
2
Sociale media

Bio

Daði & Gagnamagnið is een IJslandse band die bestaat uit zanger Daði Freyr Pétursson, zijn zus en achtergrondzangeres Sigrún Birna Pétursdóttir, zijn vrouw en danseres Árný Fjóla Ásmundsdóttir, vriendin en achtergrondzangeres Hulda Kristín Kolbrúnardóttir én vrienden Stefán Hannesson en Jóhann Sigurður Jóhannsson als dansers. De naam van de groep vertaalt letterlijk als ‘Daði en het data plan’. Karakteristiek voor de groep zijn de groene sweaters met een gepixeleerde illustratie van hun eigen hoofd op.

Daði Freyr werd geboren in Reykjavik, maar groeide op in Denemarken. Toen hij negen jaar was, verhuisde zijn gezin terug naar IJsland. Daði Freyr studeerde in 2012 af aan het Sudurland College in IJsland en behaalde in 2017 zijn diploma muziek management en geluidsproductie in Berlijn. Momenteel woont hij daar ook nog met z’n vrouw. Samen kregen ze in 2019 een dochter Áróra Björg.

In zijn jeugd leerde Daði Freyr zowel piano, basgitaar als drum. Voor zijn carrière bij Daði & Gagnamagnið, was de zanger lid van de groep RetRoBot. Met die groep won hij in 2012 de Music Experiments en individueel werd hij verkozen tot elektronische muzikant van het jaar. Het enige album van de groep Blackout werd in 2013 uitgebracht.

In 2017 deed Daði & Gagnamagnið met het lied Is This Love? al eens mee aan de IJslandse voorronde Söngvakeppnin. Ze eindigde toen op de tweede plaats na Svala met het nummer Paper. Dit jaar zijn ze een van de favorieten op het Songfestival. Het nummer van de band ging al voor de winst in de IJslandse voorronde viraal. Op verschillende social media werd het veelvuldig gedeeld. Zelf acteur Russell Crowe uitte publiekelijk z’n lof over het lied. Think about Things kreeg in België al veel bijval van Peter Van de Veire. Volgens hem wint IJsland het Songfestival in 2020.

Selectieprocedure

Na twee halve finales namen nog maar vijf artiesten het tegen elkaar op in de nationale finale Söngvakeppnin 2020. Een vakjury (50%) en televoting (50%) selecteerden de top twee die bestond uit Daði & Gagnamagnið en DIMMA. Groep Daði & Gagnamagnið was favoriet, zeker nadat hun videoclip viraal was gegaan.

Clip

play

Advertentie