Rotterdam 2020 - Finland

kanimage
Artiest
Aksel Kankaanranta
Nummer
Looking Back
Muziek
Joonas Angeria en Connor McDonough
Tekst
Joonas Angeria en Connor McDonough
Omroep
YLE
Halve finale
2
Sociale media

Bio

De Finse zanger Aksel Kankaanranta werd geboren in het Finse Turku in het jaar 1998. Aksel werd bekend door z’n deelname aan de Finse versie van The Voice 2017. Hij schopte het tot de finale, maar werd daarin tweede. De zanger is verlegen van aard, maar optreden voor een groot publiek heeft hem geholpen om uit zijn schulp te kruipen. ‘Het was een echte vuurdoop. Het werd duidelijk dat ik niet zenuwachtig was als ik op het podium stond’, zegt de zanger over z’n avontuur bij die talentenjacht.

In het nummer Jättiläinen van zanger Pyhimys is Aksel te horen tijdens de refreinen. Het nummer haalde de nummer een in de Finse hitlijsten.

Aksel Kankaanranta woont samen met z’n hond. Ze hebben allebei een voorliefde voor kaas. Samen genieten van de lekkernij was dan ook de ideale manier om zijn overwinning in de Finse voorronde te vieren.

Selectieprocedure

De afgelopen twee jaar werd de Finse artiest intern gekozen en mocht het publiek tijdens een liveshow het nummer bepalen. Dit leverde tegenvallende resultaten op waardoor de Finse voorronde Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) van onder het stof werd gehaald.

In de finale dongen zes kandidaten mee voor de overwinning, waarin zowel  jury als publiek 50% van de punten mochten bepalen. Na een spannende puntentelling haalde Aksel het hoogste aantal punten. Daarmee versloeg hij grote favoriete Erika Vikman, die Cicciolina zong.

Clip

play

Advertentie