Rotterdam 2021 - Oekraïne

kanimage
Artiest
Go_A
Nummer
Shum
Muziek
Taras Shevchenko, Kateryna Pavlenko en Ihor Didenchuk
Tekst
Kateryna Pavlenko
Omroep
UA:PBC
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
5 364
97
267
19 1 2 267
103
164
15

Bio

Go_A werd opgericht in 2012 en combineert Oekraïense zang met moderne dance beats, Afrikaanse drums en gitaren. De groep bestaat op dit moment uit Taras Shevchenko, Kateryna Pavlenko, Ivan Hryhoryak en Ihor Didenchuk. Die laatste speelt meer dan dertig instrumenten. In totaal wijzigde de band al veertien keer van samenstelling. Go_A wil eigenlijk ‘terug naar de roots’ zeggen. ‘Go’ staat voor het Engelse woordje ‘Ga’ en de ‘A’ verwijst naar de Griekse letter Alpha.

De band trad al op tijdens populaire festivals als Koktebel Jazz, The Country of Dreams, Kraina Mriy, Vedalife, Trypilske Kolo, Slava Frolova Art Picnic, Polyana Music Festival, Kyiv Open Air, White Nights vol2, SheFest en GogolfestOok zorgden ze voor meer bekendheid aan Oekraïense muziek in Israël, Polen en Wit-Rusland.

Na de doorbraak in 2015, bracht de groep in november 2016 haar debuutalbum uit genaamd #Ідиназвук (Follow The Sound)De populariteit van Go_A in het buitenland wordt steeds groter; in het voorjaar van 2019 stond hun lied Vesnianka in de top tien van de Slovaakse iTunes Dance Chart.

Selectieprocedure

Het Eurovisiesongfestival 2020 werd door de corona pandemie geannuleerd. Enkele weken later maakte de Oekraïense omroep bekend Go_A intern geselecteerd te hebben voor het festival in 2021. Van de drie nummers die voor dit jaar in de running waren, koos de professionele jury (met daarin naar eigen zeggen unaniem voor het lied Shum (Lawaai), dat al op 22 januari werd gereleased. De andere liedjes waren Rano (Vroeg) en Tserkovka (Kerk).

Het is de eerste keer sinds 2004 dat het publiek geen inspraak heeft bij het kiezen van de inzending van Oekraïne. 

De originele versie van Shum duurde bijna vier minuten dus moest worden ingekort. Na het aanpassen van het nummer blijkt dat de band toch ook gekozen heeft voor een andere tekst. De muziek bleef hetzelfde al klinkt het nummer nu helemaal anders.

Clip

play

Advertentie