Rotterdam 2021 - Roemenië

kanimage
Artiest
Roxen
Nummer
Amnesia
Muziek
Adelina Stinga en Victor Bourosu
Tekst
Adelina Stinga en Victor Bourosu
Omroep
TVR
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 1 12 85
hrazbecydeieitltmtnlnoua
3126156310515127
58
hrazbecydeltmtnlnoua
375106512127
27
azbecyieitmt
5153103
13

Bio

Aanstormend talent Roxen, nu 20, begon al te zingen op haar 7e. Momenteel is ze zelfs al de op twee na meest gespeelde artiest op de Roemeense radio en begin 2020 had ze twee liedjes in de hitlijsten staan, You Don’t Love Me en Ce-ti canta dragostea. Dat laatste nummer is het meest opgezochte Roemeense liedje ooit op Shazam. Roxen brengt voornamelijk deep house.

Doorheen de jaren won de jonge zangeres al verschillende muziekwedstrijden. Roxen: ‘Als kind deed ik al mee aan wedstrijden en festivals. Ik heb er altijd van gedroomd om kwaliteitsvolle muziek te maken en op de belangrijkste podia te staan voor zo veel mogelijk publiek. Nu ben ik zo opgetogen. Het voelt als de grootste test uit mijn carrière, volledig buiten mijn comfortzone. Ik ben dol op dit gevoel, ik ben altijd aangetrokken geweest tot nieuwe ervaringen en tot alle uitdagingen in mijn leven. Ik ben blij en dankbaar voor deze kans. Op dit moment gaan dan ook al mijn energie en mijn focus naar het Songfestival. Ik wil hier mijn best voor doen!’

Selectieprocedure

Roxen werd in februari 2020 uitgekozen door een interne jury na een songwriting camp dat omroep TVR georganiseerd had in samenwerking met muzieklabel Global Records. Zij kreeg de eer om de Roemeense kleuren op het Eurovisiesongfestival te gaan verdedigen.  Op 1 maart 2020 kreeg de zangeres haar eigen voorronde waarin ze vijf liedjes zong. Musicologen, tekstschrijvers en televisieproducenten beluisterden alle liedjes en kozen er vijf uit. Het publiek kreeg bij het stemmen tijdens de tv-show 50% inspraak, net als een jury.  Alcohol You won met gemak.

Met deze nieuwe aanpak gooide de Roemeense delegatie het roer volledig om. In 2019 was er nog een groots opgezette voorronde met verschillende rondes en artiesten. Wat niet voor succes op het Songfestival zorgde, Roemenië haalde al twee jaar op rij de finale niet meer.

In 2021 krijgt Roxen opnieuw de kans om haar vaderland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze doet dat met een lied dat gekozen werd door een interne jury, geen inspraak van het publiek deze keer. 

Clip

play

Advertentie