Rotterdam 2021 - Oostenrijk

kanimage
Artiest
Vincent Bueno
Nummer
Amen
Muziek
Jonas Thander en Ashley Hicklin
Tekst
Pele Loriano en Ashley Hicklin
Omroep
ORF
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 12 66
albgdkeefigeislvptrsesch
10674556123611
60
albgdkeefigeislvptrsesch
763455412367
13
aldkisch
3424
5

Bio

Deze Oostenrijkse-Filipijnse zanger is een oude bekende: in 2016 finishte hij zesde in de Oostenrijkse Songfestivalvoorronde met All We Need Is That Love. In 2017 was hij achtergrondzanger van Nathan Trent voor Oostenrijk op het festival in Kiev.

In 2008 hoorde Oostenrijk voor het eerst van deze man, toen won hij bij ORF, de omroep die hij in 2021 op het Songfestival zal vertegenwoordigen, de wedstrijd Musical! Die Show, een muzikale talentenjacht op tv.

Vincent is ook sterk actief in de Filipijnen, hij ligt namelijk onder contract bij een Filipijnse platenmaatschappij. Op zijn vierde al begon hij met dansen en later studeerde hij af in muziek en uitvoerende kunsten aan het conservatorium van Wenen. Deze zanger speelt ook vier instrumenten (piano, gitaar, basgitaar en drums), al zal hij uiteraard die vaardigheden niet nodig hebben op het Songfestival, waar de muziek op band staat.

Het muzikale heeft Vincent van zijn vader, die zelf zanger was en leadgitarist in een groep. Zijn ouders zijn overigens allebei Ilocano, de derde grootste etnische groep in de Filipijnen.

Vincent Bueno heeft al drie albums uit, Step by Step, Wieder Leben en Invincible, en een aantal singles. Het lied waarmee hij naar Rotterdam in 2020 zou trekken, heette Alive.

Er zijn dit jaar een aantal acts die ons graag mee willen nemen naar de kerk en met een titel als Amen zou je denken dat Vincent dit ook wil. Niets is minder waar, het nummer beschrijft een breuk tussen twee mensen die niet zo prettig eindigt. Waar de Sloveense inzending, nog een Amen, het echt met gospel doet, is dit nummer meer een klassieke ballade met op het einde een vleugje soul. Vincent zelf is alvast heel blij met de keuze en zegt zelf dit: ‘We hebben het voorbije jaar gezocht nationaal, internationaal én tussen mijn eigen nummers om het perfecte nummer te vinden. Amen koos mij en het voelde perfect!’

Selectieprocedure

De 34-jarige Vincent Bueno werd door de Oostenrijkse omroep ORF intern aangeduid om zijn land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020. Ook in 2021 zal Vincent weer van de partij zijn. Hij werd namelijk opnieuw geselecteerd door de nationale omroep om de Oostenrijkse vlag te zwaaien in Rotterdam. Hij zingt er een nummer van o.a. Ashley Hicklin, de man achter het Belgische Me and My Guitar.

Na zijn bekendmaking als kandidaat voor Rotterdam op 24 februari 2020 was er voornamelijk veel aandacht voor zijn homofobe uitspraken, die Vincent nadien toelichtte via sociale media. Ondanks het feit dat hij ooit gezegd heeft dat hij hoopt om later heteroseksuele kinderen te krijgen, zegt Bueno geen homohater te zijn.

Clip

play

Advertentie