Rotterdam 2021 - Tsjechië

kanimage
Artiest
Benny Cristo
Nummer
omaga
Muziek
Filip Vlček
Tekst
Benny Cristo
Omroep
ČT
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 15 23
bgfrgegrmdpt
526415
55
bgfrgegrmdpt
526415
0
3

Bio

Benny Cristo is de artiestennaam van Ben Cristóvão. Hij werd geboren op 8 juni 1987 in de Tsjechische stad Plzeň. Zijn moeder is Tsjechische en zijn vader een Angolees.

Benny Cristo werd bekend door zijn deelname aan het programma Superstar in 2009. Hij schopte het tot de finale. In 2010 bracht hij zijn debuutalbum Definitly Different uit. Met zijn single Aleiaio haalde hij in 2019 een derde plaats in de Tsjechische hitlijsten, zijn hoogste rangschikking tot nu toe. De clips van zijn hits Bomby en Padam zijn al meer dan 24 miljoen keer bekeken op YouTube.

Naast zijn muziekcarrière focust Benny zich op Braziliaans jiu jitsu. Hij behaalde al meerdere medailles op een internationaal toernooi. Met meer dan 800.000 volgers op Instagram is Benny Cristo ook heel populair op sociale media.

In 2020 nam hij deel aan de Tsjechische voorronde voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Na een online stemming bleek zijn liedje Kemama als winnaar uit de bus te komen. Na zijn selectie werd het nummer nog grotendeels herwerkt naar een nieuwe versie. Er kwam echter bakken kritiek die de artiest niet onberoerd liet. Hij trok opnieuw de studio in en maakte een derde, finale versie.

Omwille van de COVID-19-pandemie werd het Eurovisiesongfestival 2020 geannuleerd. Enkele weken na de annulering  maakte de Tsjechische omroep die instaat voor de Songfestivalbijdrage van het land bekend dat Benny Cristo intern was geselecteerd voor het volgende Songfestival in 2021. Deze keer brengt hij omaga, wat eigenlijk staat voor ‘Oh My God’.

Selectieprocedure

Tsjechië gebruikte in 2020 voor de derde keer op rij een internetselectie om een kandidaat te selecteren. Het publiek, zowel uit Tsjechië als uit andere landen kon hun stem uitbrengen via de officiële app van het Songfestival. Er werden meer dan 35.000 individuele stemmen geregistreerd.

Voor het Eurovisiesongfestival 2021 werd dezelfde kandidaat intern geselecteerd. Midden februari 2021 stelde hij zijn nieuwe inzending voor. 

Clip

play

Advertentie