Rotterdam 2021 - Noorwegen

kanimage
Artiest
TIX
Nummer
Fallen Angel
Muziek
Andreas Haukeland
Tekst
Andreas Haukeland, Emelie Hollow en Mathias Haukeland
Omroep
NRK
Label
Umusic
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
18 75
15
60
22 1 10 115
38
77
9

Bio

TIX is de artiestennaam van de in 1993 geboren Andreas Haukeland. Hij is een van de populairste sterren in Noorwegen, hij scoorde er verschillende hits. Internationaal succes had hij ook al: de man zit mee achter het nummer Sweet but Psycho van rijzende ster Ava Max. Dat werd het meest gedraaide liedje van 2018. Andreas lijdt aan de aandoening Gilles de la Tourette. Zijn artiestennaam is een verwijzing naar de oncontroleerbare tics die met Tourette gepaard gaan.

Hoewel TIX een opvallend figuur is – zo zal hij met veel bling blingengelenvleugels, witte bontjas, haarband, zonnebril en letterlijk vastgeketend aan duivelse demonen optreden op het Songfestival – is de jongeman heel open over zijn aandoening en het worstelen met eenzaamheid en zelfmoordgedachten. In zijn lied voor Rotterdam zingt hij over die donkere beslommeringen.

Dat laatste staat in schril contrast met de wilde partyliedjes waarmee hij bekend is geworden. De teksten van die nummers zijn weinig subtiel: van ‘Vanavond mag je een hoer zijn’ tot ‘We gaan naar de kloten!’ In mei 2020 scoorde hij nog met Karantene (‘Quarantaine’).

Selectieprocedure

Voorronde Melodi Grand Prix 2021 keerde terug in 2021, de kandidate van 2020 deed dat niet. In de Noorse voorronde leek er maar één grote favoriet te zijn: groep KEiiNO. Dat trio had in 2019 al deelgenomen aan het Songfestival en won er zelfs de televoting, voor uiteindelijke winnaar Duncan Laurence. Met Monument werd de groep tweede. TIX kreeg ruim 380.000 publieksstemmen in de derde en beslissende stemronde en liet zijn concurrenten zo ver achter zich. 

In de eerste voorronde zong TIX zijn nummer nog in het Noors, maar voor de finale én voor het Songfestival kiest hij net als zovele artiesten voor het Engels.

Clip

play

Advertentie