Rotterdam 2021 - Finland

kanimage
Artiest
Blind Channel
Nummer
Dark Side
Muziek
Aleksi Kaunisvesi, Joonas Porko, Joel Hokka, Niko Moilanen en Olli Matela
Tekst
Aleksi Kaunisvesi, Joonas Porko, Joel Hokka, Niko Moilanen en Olli Matela
Omroep
YLE
Label
Ranka Kustannus
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
6 301
83
218
16 2 5 234
albgdkeegrismdatptsmrsch
7169782055133320
84
albgdkgrisatptsmrsch
412168572310
150
albgdkeegrismdptsmch
348721256110
14

Bio

Rockgroep Blind Channel zelf omschrijft zijn muziek als ‘gewelddadige pop‘. De band vindt het tijd om de Finse underground muziek aan de wereld te laten horen. Welk podium is daar beter geschikt voor dan dat van het Eurovisiesongfestival. Het zal niet het eerste buitenlandse podium zijn waarop de groep staat, in 2014, een jaar na de oprichting, speelde Blind Channel al op een heavy metalfestival in Duitsland, het grootste in de openlucht ter wereld. 2014 was ook het jaar van de debuutsingles Naysayers en Calling Out. Twee jaar later volgde het debuutalbum Revolutions. Opnieuw twee jaar later kwam nog een album uit, Blood Brothers, en het recentste album volgde twee jaar daarna, begin 2020, en is getiteld Violent Pop.

Over het zelfgeschreven lied Dark Side zegt de groep dit: ‘We willen tonen dat zelfs als het leven donker en ruw is je nog altijd plezier kunt hebben. Dit lied is voor iedereen die zich ondermaats voelt en soms beslist de middelvinger te tonen en te roepen. We geloven dat er veel van deze mensen in de wereld zijn en het Songfestival is een viering van eenheid, in welke vorm ook.’

Hoewel ze hun landgenoten zijn en die ook rock brengen, zijn de leden van Lordi, winnaars in 2006, niet de favoriete Songfestivalinzending van de leden van Blind Channel. Dat is Euphoria van Loreen. De groep lijkt ook fan te zijn van Anastasia, want Blind Channel coverde haar lied Left Outside Alone. In 2018 werd de groep genomineerd voor de categorie Rock of the Year op het Finse Emma Gala.

Selectieprocedure

De rockers van Blind Channel hebben de finale van de nationale voorronde Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) gewonnen in Finland. In de finale van de voorronde wonnen ze van onder andere Aksel (vijfde), die in 2020 het land had moeten vertegenwoordigen.

Clip

play

Advertentie