Rotterdam 2021 - Estland

kanimage
Artiest
Uku Suviste
Nummer
The Lucky One
Muziek
Dimitris Kontopoulos en Uku Suviste
Tekst
Sharon Vaughn
Omroep
ERR
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 13 58
albgdkfigegrislvmdatptsmrsch
21281733151124115518
29
albgfigrisatptsmrsch
210738461512
29
bgdkfigeislvmdptsmch
281037112546
2

Bio

Deze 37-jarige zanger, singer-songwriter, pianist en muziekproducent is geen onbekende voor het Estse publiek. Uku was er al vroeg bij en begon op zijn zesde met een opleiding in de muziek. Hij is de zoon van een bekende Estse tv-producent: Raivo Suviste. Zijn oom en tante, respectief Väino en Sirje Puura, zijn bekende operazangers in Estland.

In 2004 deed hij mee aan Uno Naissoo, een Estse competitie voor jonge muziekschrijvers en zangers. Na vier jaar, in 2008, slaagde hij erin om deze competitie te winnen. Hij deed al mee aan verschillende nationale competities doorheen heel het land. Ook in Eesti Laul was hij al gekend. In 2017 dook hij voor het eerst op in de Estse selectie. In 2019 kwam hij nogmaals op het podium en greep hij net naast de winst. In 2020 lukte het wel.

Naast zijn avonturen in Eesti Laul verscheen hij ook in The Voice Russia 2018 waar hij gecoacht werd door de Oekraïense zangeres Ani Lorak (Oekraïne 2008). Hij werd uitgeschakeld in de halve finales. Het is niet de eerste keer dat hij zal deelnemen aan een zangcompetitie voor landen. In 2010 nam hij reeds deel aan New Wave, een festival dat gezien kan worden als een soort songfestival maar dat vooral geconcentreerd zit in Oost-Europa. Hij eindigde daar derde.

Zijn zangkwaliteiten komen hem ook van pas in zijn musicalcarrière. Hij heeft al verschillende keren de eer gehad om mee te spelen in bekende producties waaronder Oliver Twist en Chicago. Hij mocht ook Danny (mannelijke hoofdrol) spelen in de Estse productie van Grease. Tussendoor is Uku nog een populaire influencer op Instagram.

Selectieprocedure

Uku zingt The Lucky One en dat klopt ook: hij heeft geluk dat hij als kandidaat van 2020 een jaar later opnieuw de nationale voorronde van zijn land wint. Zo krijgt hij toch de kans om voor Estland te schitteren op het Eurovisiesongfestival.

De helft van de uitslag kwam van een internationale vakjury, die ook deels Belgisch was. Pierre Dumoulin, de componist van onze recente inzendingen City Lights en Wake Up was een van de juryleden van dienst. 

Clip

play

Advertentie