Rotterdam 2021 - Rusland

kanimage
Artiest
Manizha
Nummer
Russian Woman
Muziek
Ori Avni, Ori Kaplan en Manizha
Tekst
Ori Avni, Ori Kaplan en Manizha
Omroep
Channel One
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
9 204
104
100
5 1 3 225
117
108
3

Bio

Manizha is een singer-songwriter, muzikante, auteur én UN Goodwill Ambassador voor vluchtelingen die geboren werd op 8 juli 1991 in de Tadzjiekse hoofdstad Dusjanbe. Tadzjikistan maakte tot september 1991 deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. Na een korte periode in haar geboorteland (ongeveer 2,5 jaar), ging ze samen met haar familie naar Rusland om de burgeroorlog te ontvluchten. In de Russische hoofdstad Moskou studeerde ze aan de muziekschool. Ze zong in koren en deed tijdens haar jeugd ook mee aan verschillende muziekcompetities. Haar eerste album kwam er in 2008.

Het lied van Manizha gaat over de transformatie van het zelfbewustzijn van vrouwen doorheen de eeuwen in Rusland. Manizha zelf legt uit: ‘Een Russische vrouw ging van een boerenhut naar het recht om te stemmen en om verkozen te worden (een van de eerste in de wereld), naar fabriekswerk naar ruimtevluchten. Ze is nooit bang geweest om stereotypes te weerstaan en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is de bron van inspiratie voor het lied.’ De dame schreef het lied op Vrouwendag vorig jaar en won er nu ook op Vrouwendag de Russische nationale finale mee. In haar nummer zijn er enkele satirische elementen terug te vinden die de draak steken met de klassieke stereotypen, waaronder de zin ‘Je bent al 30, hallo, waar zijn jouw kinderen?’.

Naast haar Tadzjiekse achtergrond, zorgde haar uitgesproken steun voor de LGBTQ-gemeenschap voor een storm van kritiek en racistische opmerkingen op de Russische sociale media. Tegenstanders van de zangeres vroegen zich af of ze geen Russen hadden gevonden om Rusland te vertegenwoordigen op het festival. Ook stelden verschillende mensen dat de stemming niet eerlijk was verlopen.

Manzinha wordt, naar eigen zeggen, door vele vrouwen in Centraal-Azië gecontacteerd en als rolmodel gezien. In 2019 werkte ze nog mee aan een applicatie voor slachtoffers van huiselijk geweld. Er volgde later nog een videoclip bij het nummer Mama waarin een jong meisje te zien is die haar moeder probeert te redden door superkrachten te gebruiken.

Selectieprocedure

De Russische omroep Channel One had op het laatste nippertje een korte nationale finale gehouden om de inzending voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam te kiezen. Drie artiesten deden mee, Little Big (populaire kandidaat 2020) was daar niet bij. 

Over het Songfestival dit jaar, liet de frontman van Little Big, Ilya Prusikin, het volgende weten: ‘Jammer genoeg vertegenwoordigt Little Big dit jaar niet Rusland op het Songfestival. We hebben die beslissing gemaakt samen met Channel One.’ De groep wil andere artiesten de kans geven om te schitteren. Er ging een tijdje het gerucht de ronde dat de groep was geweigerd door de omroep zelf maar dit klopte dus niet. Het zou niet fijn zijn geweest volgens de groep omdat het publiek te veel de parallel zou leggen met de inzending van vorig jaar, Uno.

De Russen zelf hadden het volledige stemrecht in handen. Manizha won uiteindelijk met 39% van de stemmen. Het nummer, dat een duidelijk feministische insteek heeft, werd na de overwinning onderzocht door een Russisch onderzoekscomité. Zij kregen de opdracht om te onderzoeken of het nummer wel strookt met de normen en waarden die het land wil uitdragen en of er geen zaken worden gezegd die in strijd zouden zijn met de wet.

Clip

play

Advertentie