Rotterdam 2021 - Nederland

kanimage
Artiest
Jeangu Macrooy
Nummer
Birth Of A New Age
Muziek
Jeangu Macrooy en Pieter Perquin
Tekst
Jeangu Macrooy en Pieter Perquin
Omroep
AVROTROS
Label
Unexpected Records
Votes in SF
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
23 11
augeatbgpt
32321
11
augeatbgpt
32321
- 23 - - - - - -

Bio

Singer-songwriter Jeangu Macrooy wordt in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Zijn muzikale reis begint als hij op zijn dertiende een gitaar krijgt van zijn ouders en met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo vormt. Maar Jeangu wil meer, dus stapt hij in 2014 op het vliegtuig naar Nederland. Mede omwille van zijn homoseksuele geaardheid, want die past volgens de zanger niet in de machocultuur van zijn geboorteland.

Daar ontmoet hij producer/componist Perquisite, met wie hij een muzikale samenwerking aangaat en die hem tekent bij zijn label Unexpected Records. Het is meteen zijn introductie in de Nederlandse muziekwereld. Zijn eerste single,Gold, is te horen in een reclamespotje voor Game of Thrones. Jeangu staat niet veel later in het voorprogramma van o.a. onze Selah Sue.

Hij wordt Serious Talent op 3FM, meerdere malen genomineerd voor een Edison (Beste nieuwkomer en Beste album), is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en doet als Judas mee aan The Passion. Dat is een Nederlands muzikaal-Bijbels evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus, dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden. In datzelfde jaar werd hij door Esquire genomineerd als Best Geklede Man.

Met inmiddels twee succesvolle albums op zijn naam en meerdere uitverkochte concertreeksen op zak, ontpopt Jeangu steeds meer zijn potentieel. De artiest brengt voornamelijk Engelstalige moderne soulmuziek. Zijn single uit 2017, High on You, staat wekenlang op één in Suriname. Daar is zijn deelname ook groot nieuws. NOS zocht zijn familie daar op. Zo is Jeannette John, de moeder van Jeangu Macrooy, megatrots op haar zoon.

Met zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival zet Jeangu vol vertrouwen een volgende internationale stap op de weg die voor hem ligt. ‘Ik kan niet beschrijven wat voor eer dit voor me is. Het is een droom die werkelijkheid is geworden en het mooiste dat tot nu toe op me afgekomen is. Zoals Ierland drie keer op rij winnen moet niet, maar twee keer zou toch ontzettend gaaf zijn.’

Over zijn nieuwe lied zegt de artiest: ‘Het lied is een ode aan iedereen die opkomt voor zichzelf en de kracht van zijn eigen authenticiteit durft te vieren.’

Selectieprocedure

Ten gevolge van de annulering van het Eurovisiesongfestival 2020 werd Jeangu opnieuw intern geselecteerd voor het Songfestival 2021. Hij brengt een primeur: in het nummer is te horen hoe de man in het Sranantongo zingt, de taal uit zijn thuisland Suriname.

De letterlijke vertaling van wat hij zingt is: ‘Ik ben een halve cent , je kan me niet breken'. De halve cent was destijds in Suriname het kleinste betaalmiddel en dus letterlijk niet te breken. In de context van de song staat het voor eigenwaarde, veerkracht en vastberadenheid. Belg Hans Pannecoucke zorgt net als bij België voor de regie van het Nederlandse finaleoptreden. Hij heeft flink wat werk voor de boeg, want de de inzending van het gastland doet het heel slecht in alle polls. 

Clip

play

Advertentie