Kiev 2017 - Estland

kanimage
Artiest
Koit Toome & Laura
Nummer
Verona
Muziek
Sven Lõhmus
Tekst
Sven Lõhmus
Omroep
ERR
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
- - - 2 14 85
atmkmtrohudkienochbybgltilfrdeua
265343351921213638
17

Bio

Koit en Laura zijn een gelegenheidsduo. Koit Toome vertegenwoordigde Estland al op het Eurovisiesongfestival 1998. Hij werd gedeeld 12e. Laura vertegenwoordigde Estland op het Eurovisiesongfestival 2005 in Oekraïne als lid van de groep Suntribe. Ze werd 20e in de halve finale en haalde niet de show van zaterdag. Laura keert dus terug naar Kiev.

Laura Põldvere is een grote naam in Estland. Zo is de meest gehoorde artieste op de nationale radiostations, de voorbije eeuw. Haar eerste succes heeft ze te danken aan de Estse songfestivalselectie van 2005. Met haar inzending werd ze solo tweede … maar als groepslid van Suntribe lukte het dus wel. Haar debuutalbum kwam uit in 2007. Ze verkochte er meer dan 10.000 exemplaren van en won prijzen zoals Album van het Jaar en Zangeres van het Jaar. In dat jaar doet ze trouwens opnieuw mee aan de voorronde voor het songfestival. Twee jaar probeerde ze het nog eens. De singles die ze ondertussen uitbrengt doen het keer op keer goed op de radio en in de hitlijsten. In 2016 is ze opnieuw te zien in de nationale voorronde en neemt zilver mee naar huis.

Haar duetpartner Koit Toome werd in het midden van de jaren negentig bekend. Ook toen maakte hij deel uit van een duo. Na de split was hij dus te zien op het songfestival van 1998. In zijn thuisland staat bij bekend om zijn vele musicalrollen. Hij nam in totaal drie keer deel aan de voorronde van Estland; in 2003, 2007 en tien jaar later in 2017. In 2007 won hij Sterren op de Dansvloer in Estland. In 2013 was hij de winnaar van een populaire imitatieshow op tv. De man bracht al verschillende albums uit. De oom van Koit was van 1988 tot 1990 Eerste Minister van Estland. De zanger zal dit jaar voor de tweede keer vader worden.

Sven Lõhmus, de man achter hun inzending, bracht de twee samen. Liedje Verona gaat wel degelijk over het liefdesverhaal van Romeo en Julia.

Selectieprocedure

Koit en Laura wisten zich eerst een weg naar de superfinale te zingen. Drie van de tien finalisten kregen daar een plekje in, op basis van de samengetelde stemmen van een vakjury en de Estse kijkers. Enkel die laatste groep had zeggenschap in de superfinale, en het publiek koos voor het duo. Zangeres Kerli, die jaren geleden nog een Europese hit had met Walking on Air, pakte zilver, Rasmus Rändvee ging met het brons lopen.

Clip

play

Advertentie