Kiev 2017 - Georgië

kanimage
Artiest
Tamara Gachechiladze
Nummer
Keep the Faith
Muziek
Tako Gachechiladze & Anri Jokhadze
Tekst
Tako Gachechiladze & Anri Jokhadze
Omroep
GPB
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
- - - 1 11 99
sealbefiazptgrplmdiscyamsiitgb
6133189101077114541
2

Bio

Eigenlijk had Tako (echte naam Tamara) al in 2009 op het songfestivalpodium moeten staan: toen bleven de Georgiërs in extremis thuis omwille van politieke redenen: de lokale songfestivalvoorronde was gewonnen door groep Stephane & 3G (mét daarin Tako Gachechiladze ) en hun lied getiteld We Don’t Wanna Put In, een niet al te subtiele verwijzing naar de Russische premier Vladimir Poetin en zijn agressief militair beleid in het Georgische Zuid-Ossetië in de zomer van 2008. De EBU had geëist dat omroep GPB of de tekst wijzigde of een ander nummer selecteerde, waarop de GPB besloot om niet deel te nemen.

Tako zelf werd al ontdekt toen ze nog maar 11 was. In haar carrière nam ze al deel aan verschillende nationale en internationale festivals. Die brachten haar al in Oekraïne, Japan, Israël en … Rusland. Ze trad zelfs al op in het Kremlin. In 2001 en 2002 won ze twee festivals in Oekraïne en Wit-Rusland. Een paar jaar later kwam haar eerste album uit. Ze trad ook al verschillende keren op in Duitsland, bijvoorbeeld in Berlijn. In 2007 was ze één van de gastartiesten op het prestigieuze Patrinoti concert in Georgië. Gachechiladze kreeg er een officiële medaille (‘Order of Honor’) voor haar culturele bijdrage en wereldwijde inzet.

Ze maakte lange tijd deel uit van bovenvermelde groep Stephane & 3G. In 2008 namen ze voor de eerste keer deel aan de voorronde van Georgië, Tako nam daar trouwens ook solo aan deel. De groep werd vierde, zijzelf pas tiende. Ze brachten enkele albums uit, waaronder een cd genoemd naar hun controversiële liedje We Don’t Wanna Put In. Eén van hun liedjes haalde zelfs het scherm van MTV, en dat als eerste Georgische popgroep.

Selectieprocedure

Niet minder dan vijfentwintig deelnemers zetten hun beste beentje voor in de Philharmonic Hall van Tbilisi tijdens de nationale finale van Georgië. Er kon er echter maar ééntje winnen en dat werd dus zangeres Tako Gachechiladze.

Zowel de tekst van het liedje als de videowalls die tijdens het optreden in de nationale finale getoond worden bevatten niet mis te verstane politieke boodschappen. Eén van de beelden is een duidelijke verwijzing naar het politieke conflict tussen Rusland en Georgië uit 2008. ‘Rusland valt Georgië binnen’, staat er te lezen. Ook de andere beelden gaan duidelijk over politiek en oorlog.

Clip

play

Advertentie