Kiev 2017 - Ierland

kanimage
Artiest
Brendan Murray
Nummer
Dying to Try
Muziek
Jörgen Elofsson & James Newman
Tekst
Jörgen Elofsson & James Newman
Omroep
RTE
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
- - - 2 13 86
atmkmtronlhudksmnochbybglteeilfrdeua
131592572223112141142
9

Bio

Brendan werd geboren in 1996, het jaar waarin Ierland voor ’t laatst het songfestival won. ‘Hopelijk brengt dat mij geluk’, zei hij daarover al. Hij mag dan wel nog erg jong zijn, de zanger heeft wel degelijk al ervaring in de muziekwereld.

Hij nam in 2013 deel aan audities en castings die muziekkenner Louis Walsh organiseerde om een nieuwe Ierse boysband samen te stellen. Om en bij de 2.000 jongens waagden hun kans. Brendan belandde uiteindelijk samen met vijf andere jonge zangers in HomeTown. De band had meteen succes. Hun debuutsingle uit 2014 Where I Belong werd de snelste en best verkochte debuutsingle ooit van een artiest in heel Ierland. Niemand deed dat jaar beter. Ze scoorden ook met hun eerste album en mochten zelfs het voorprogramma verzorgen tijdens de Ierse tournee van Olly Murs. Ze traden ook al in het Verenigd Koninkrijk en Spanje op. Ondanks al dat succes beslisten de jongens om een pauze in te lassen met HomeTown.

Die pauze is voor Brendan het uitgelezen moment om zich als solozanger te tonen. De jongen valt op door zijn uniek stemgeluid. Zijn deelname aan het songfestival in Kiev is zijn eerste wapenfeit als solozanger. Voorlopig neemt hij vooral covers op die hij met zijn talrijke fans deelt.

Brendan kan ook een aardig potje voetbal spelen. Hij speelde in de jeugdcompetitie, maar zijn muzikaal talent haalde toch de bovenhand.

Selectieprocedure

De Ierse muziekmagnaat Louis Walsh heeft Brendan Murray ertoe bereid gevonden namens Ierland deel te nemen aan het 62e songfestival. Er zal achter gesloten deuren gezocht worden naar een song voor Murray, die in de komende maanden zal worden bekendgemaakt. Louis selecteert mee de song en zal zelf zijn eigen contacten aanspreken om dé hit voor Ierland te vinden.

Walsh is in Ierland en het Verenigd Koninkrijk onder meer bekend als jurylid in de talentenjacht The X Factor UK. Hij was tot enkele jaren geleden de manager van het Ierse duo Jedward, dat in 2011 en 2012 deelnam voor het land na in 2009 bekend te zijn geworden door een deelname in diezelfde talentenjacht.

Louis Walsh moest niet al te ver zoeken om bij Brendan Murray uit te komen. Murray was namelijk een van de leden van de Ierse boyband HomeTown, die Walsh in 2014 had samengesteld en gelanceerd. Toevallig genoeg maakte de band vorige week bekend een ‘pauze’ in te lassen, zodat de zes groepsleden zich op soloprojecten konden toeleggen.

Clip

play

Advertentie