Kiev 2017 - Italië

kanimage
Artiest
Francesco Gabbani
Nummer
Occidentali's Karma
Muziek
Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Fabio Ilacqua, en Luca Chiaravalli
Tekst
Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Fabio Ilacqua, en Luca Chiaravalli
Omroep
RAI
Label
BMG
Votes in SF
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
6 334
seazsmlvilmealmtmkatnoesfifrgrlteemdamisrsaudeptchnliegecyrohusibegbhrcz
7613310182424812918151511135461214244122171864125271
9 - - - -

Bio

Singer-Songwriter Francesco Gabbani werd geboren in 1982 en woont in Toscane. Hij nam vorig jaar al deel aan Sanremo, in de categorie voor nieuwkomers en won de competitie. Hij is de eerste artiest die er in geslaagd is om achtereenvolgens zowel de Nuove Proposte als Campioni (gevestigde waarden) categorie te winnen in Sanremo.

De Italiaan is van jongs af aan bezig met muziek en tekende op zijn achttiende voor ’t eerst een platencontract. Voor hij solo ging, trad hij op een in een band, TRIKOBALTO. Daar proefde hij meteen van het succes, want zowel de singles als de uitgebrachte albums deden het goed. Ze waren zelfs de opener voor het eerste en enige concert van Oasis in Italië. In 2010 verliet Gabbani de band. De man had al snel weer een platendeal te pakken en bracht enige tijd later zijn eerste soloplaat uit. Een paar jaar daarna vond hij onderdak bij het grotere BMG.

Na zijn eerste Sanremo-succes, hij haalde platina met zijn liedje, komt er een tweede cd uit van de man. Die cd haalt de top van de Italiaanse hitlijsten en Gabbani vertrekt op tournee van mei tot september 2016. Hij mag zelfs de openingsact zijn voor Simply Red en Anastasia. In april 2017 mogen we het derde album van Francesco Gabbani verwachten, inclusief zijn songfestivalliedje Occidentali’s Karma. Het liedje, dat ‘Westerse Karma’ wil zeggen, gaat over het feit dat Westerlingen zo gefascineerd zijn door Oosterse culturen, maar ze zo graag willen ‘verwesteren’.

Selectieprocedure

Francesco die vorig jaar nog de award kreeg voor Beste Nieuwkomer bij Sanremo, kon dit jaar iedereen makkelijk overtuigen met zijn lied en optreden. Het nummer filosofeert over het leven. Het refrein bevat de zin ‘de naakte aap danst’. Francesco verwerkte dit in zijn song door zichzelf als gorilla te verkleden of door een dansende aap het podium op te sleuren tijdens zijn optreden. Vorig jaar weigerde de winnaar van Sanremo om naar het songfestival te gaan, dit jaar dus niet. Hij is meteen een van de favorieten dit jaar in Kiev.

Clip

play

Interview

play

Advertentie