Kiev 2017 - Noord-Macedonië

kanimage
Artiest
Jana Burceska
Nummer
Dance Alone
Muziek
Joacim Persson, Alex Omar, Florence A en Bobi-Leon Milanov
Tekst
Joacim Persson, Alex Omar, Florence A en Bobi-Leon Milanov
Omroep
MRT
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
- - - 2 15 69
rsmthusmhrnochbgilfrua
1582463312583
3

Bio

Jana Burčeska is een 23-jarige zangeres, die sinds zes jaar flink aan de weg heeft getimmerd in eigen land. Momenteel maakt ze deel uit van de sinds 1981 bestaande en in de Balkan welbekende cult-rock band Mizar, waar ze in 2014 als leadzangeres begon. In 2010 was ze UNICEF-ambassadrice en streed ze tegen geweld en pesterijen op scholen.

Jana’s eerste roemmoment was de vijfde plaats in het programma Idols in 2011, ook nam ze een aantal keren deel aan het belangrijkere muziekfestival Skopje Fest. Leuk detail is dat tweevoudig songfestivalkandidate Kaliopi destijds in de jury van Idols zat en Jana Burčeska er de hoogst geplaatste vrouwelijke deelnemer was in de eindscore.

In eerdere interviews vertelde Jana dat haar zangpassie al in haar vijfde levensjaar begon, waarna haar verhaal opgepikt werd door haar muziekleraar, die haar stimuleerde zanglessen te nemen.

Hoewel zij in haar band veel punk en rock zingt, gaat de zangeres stijlen als big band en folk niet uit de weg. Dit gecombineerd met het aangekondigde nationale karakter van het lied kan het nog wel eens een verrassende mix van muziek opleveren op het Oekraïense podium. Jana heeft gezegd dat ze bij een psycholoog gaat om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op Kiev 2017!

Selectieprocedure

Op 21 november 2016 kwam omroep MRT met het nieuws naar buiten dat ze intern gekozen hadden om zangeres Jana Bur?eska naar het Eurovisiesongfestival in Kiev te sturen. Zij zal de vlag vertegenwoordigen van de Voormalige Joegoslavische Republiek (VJR) Macedonië. Ook het lied zal intern geselecteerd worden, er volgt dus weer geen Skopje Fest als Macedonische voorronde dit jaar.

De omroep liet verder weten dat de inzending in het kader van het Europese en wereldwijde culturele publiek een moderne en attractieve song zal worden, maar dat het nationale Macedonische karakter niet zal ontbreken. De titel van het lied wordt later bekend gemaakt.

Macedonië zoekt naarstig naar een tweede finaleplaats sinds 2008. Omdat het land een aantal keren net niet genoeg punten haalde en strandde in de halve finale, lukte het alleen zangeres Kaliopi in 2012 om met haar lied de finale te halen, waar ze op de dertiende plaats eindigde. In 2016 probeerde ze het nog eens, maar faalde.

Clip

play

Interview

play

Advertentie