Kiev 2017 - Spanje

kanimage
Artiest
Manel Navarro
Nummer
Do It For Your Lover
Muziek
Manel Navarro
Tekst
Manel Navarro & Antonio Rayo
Omroep
RTVE
Label
Sony Music Spain
Votes in SF
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
26 5
pt
5
16 - - - -

Bio

20-jarige singer-songwriter Manel Navarro komt uit Barcelona en werd een aantal jaren geleden ontdekt via social media. Hij schrijft zowel akoestische als elektronische liedjes, maar Manel heeft altijd zijn gitaar bij de hand. Hij haalt inspiratie uit de muziek van o.a. Hozier, Passenger en James Bay.

In 2014 nam hij deel aan een lokale zangcompetitie voor jonge talenten. Hij won er met zijn versie van Hold On, We’re Going Home, van rapper Drake. Dankzij dit succes werd hij opgepikt door een platenmaatschappij. Ondertussen ligt hij al onder contract bij Sony Music. Candle, zijn eerste single die hij daar uitbracht, werd meteen een enorme hit op Spotify in Spanje. Nu werkt hij aan zijn debuutplaat.

Zijn songfestivalliedje is de tweede single van Manel en kwam in januari al uit. Hij herschreef zijn liedje een beetje voor de nationale finale in Spanje. Zo komt het dat er nu ook Spaans te horen is in zijn song.

Selectieprocedure

Elke geïnteresseerde Spaanse artiest kon zich met zijn of haar song aanmeldden op een speciaal online inschrijvingsformulier van de omroep. De RTVE koos de inzendingen die werden weerhouden voor een internetstemming: iedereen kon stemmen op zijn favoriet in die groep van songs.

De top tien van die songs werd vervolgens beluisterd en beoordeeld door een vakjury. Die duidde daarna drie liedjes die mochten deelnemen aan Eurocasting. Dat was de naam van een voorronde die vóór de uiteindelijke voorronde werd gehouden en enkel online uitgezonden werd. Een methode die al eerder gebruikt werd in Spanje.

De finale, Objetivo Eurovisión, werd op 11 februari uitgezonden. De winnaar van Eurocasting LeKlein, nam daar, samen met 5 andere kandidaten die intern door RTVE gekozen werden, aan deel. Een combinatie van vakjury en publieksstemming (50% - 50%) bepaalde uiteindelijk de Spaanse songfestivalkandidaat.

De driekoppige vakjury gaf Manel twee maal het maximum van 12 punten terwijl ze topfavoriete Mirela onderaan hun klassement plaatsten. Het andere jurylid gaf Mirela wel het maximum van de punten en ook het publiek koos resoluut voor Mirela door haar het maximum van 36 punten toe te kennen. Op het einde van de stemming eindigden zowel Manel als Mirela bovenaan het klassement met elk 58 punten.

De spanning werd opgedreven door de presentator want die maakte bekend dat de juryleden nu beslisten wie naar Kiev mocht. Ondanks het feit dat zowel de televoters als het voltallige publiek duidelijk aangaven dat ze wilden dat Mirela Spanje zou vertegenwoordigen, hielden de juryleden voet bij stuk en kreeg Mirela opnieuw slechts één jurylid achter zich. De twee andere juryleden kozen resoluut voor Manel. Heel wat Spanjaarden zijn ontevreden en beweren dat om doorgestoken kaart gaat. Eén van de juryleden werd achteraf trouwens verbaal én fysiek aangevallen door iemand uit het publiek.

Clip

play

Interview

play

Advertentie