Lissabon 2018 - Rusland

kanimage
Artiest
Yuliya Samoylova
Nummer
I Won't Break
Muziek
Leonid Gutkin, Netta Nimrodi en Arie Burshtein
Tekst
Leonid Gutkin, Netta Nimrodi en Arie Burshtein
Omroep
Channel One
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 15 65
nororssmmdgemtlvmeuafrit
41711563128332
14
nomdfr
473
51
rorssmmdgemtlvmeuait
17186312832
6

Bio

Yuliya Samoylova werd geboren in 1989 en is al sinds haar kindertijd gekluisterd aan een rolstoel. De half verlamde zangeres heeft de ziekte van Werdnig-Hoffmann waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg de spieren niet goed kunnen aansturen.

De liefde voor de muziek heeft ze van haar moeder meegekregen. Op jonge leeftijd nam ze deel aan verschillende zangwedstrijden, zelfs in Egypte. Vreemd genoeg startte ze haar carrière in de alternatieve sector. In 2008 richtte ze haar eigen groep TerraNova op, maar binnen de twee jaar viel die band al uit elkaar.

Een paar jaar later, in 2013, hoopte Yuliya opnieuw op het grote succes. Ze waagt daarom haar kans in Factor A, de Russische versie van X-Factor. Bij haar eerste auditie zong ze een Russische vertaling van Molitva, het winnende Songfestivallied van 2007.  Uiteindelijk zou ze tweede worden, maar de jongedame krijgt wel een speciale award van zangeres Alla Pugacheva, naar wie de talentenjacht in Rusland genoemd is. Een jaar later mag ze optreden tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Winterspelen. In datzelfde jaar trouwde ze ook met Alexei Taran, hij is ook haar manager.

Selectieprocedure

Voor het tweede opeenvolgende jaar werd de zangeres door de Russische omroep intern geselecteerd om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Haar deelname vorig jaar zorgde voor een politieke rel tussen Rusland en Oekraïne.

Samoylova wou in 2017 haar song Flame is Burning brengen in Kiev. Al gauw bleek dat Samoylova onlangs nog had opgetreden op de Krim, betwist grondgebied tussen Rusland en Oekraïne, toen gastland van het Songfestival. Dat was volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten genoeg reden om haar drie jaar lang de toegang tot Oekraïens grondgebied te ontzeggen.

De EBU hoopte de gemoederen te bedaren door de Oekraïeners te overtuigen een uitzondering te maken (wat niet lukte) en de Russen te overtuigen iemand anders te selecteren (wat ook niet lukte), en kwam uiteindelijk met een noodoplossing die leek op een aprilgrap. Yuliya mocht per satelliet vanuit Rusland zingen en kon zo deelnemen zonder effectief in Oekraïne aanwezig te zijn. De Russen zagen dat ultieme voorstel niet zitten, en besloten zich terug te trekken, waardoor het deelnemersaantal te elfder ure nog terugviel op 42.

Velen zeggen dat de Russen bewust gekozen hadden voor de zangeres, om zo Oekraïne in een slecht daglicht te zetten. Het blijft trouwens afwachten wat ze in Kiev zullen doen nu de half verlamde zangeres toch deelneemt in Lissabon, want volgens de wet mogen ze ook geen tv-beelden uitzenden van artiesten die op hun zwarte lijst staan.

Clip

play

Interview

play

Advertentie