Stockholm 2016 - IJsland

kanimage
Artiest
Greta Salóme
Nummer
Hear Them Calling
Muziek
Greta Salóme Stefánsdóttir
Tekst
Greta Salóme Stefánsdóttir
Omroep
RUV
Label
Hands Up Music/Sena
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 1 14 51
fihuhrsmczcyateemtesse
91184167365
27
fihuhrsmczcyateees
411741342
24
fismateemtesse
5133345
16

Bio

Greta Salóme Stefánsdóttir werd geboren op 11 november 1986. Ze bracht haar jeugd door in Mosfellsbaer, een dorp ten noorden van Reykjavik. Haar ouders hebben ook muzikaal talent. Zo nam haar moeder al enkele platen op en zat ook haar vader in een bandje als gitarist. Muziek neemt een belangrijke plaats in haar leven in. Al op haar vierde begon ze met het leren van viool. Toen ze dertien was ging ze naar de muziekschool van Reykjavik, in 2004 werd ze toegelaten tot de kunstacademie. Ze studeerde zelfs een tijdje in Florida.

Intussen is ze ook violiste bij het Icelandic Symphony Orchestra. Als professionele artieste heeft ze er al heel wat radio- en tv-optredens opzitten. In 2008 heeft Greta een kerstliederenwedstrijd op de IJslandse openbare omroep gewonnen. Het stimuleerde haar om meer muziek zelf te schrijven. Ze is ook actief in de studio nadat ze in 2009 bij Bjarni Thorvalsson in de leer ging. In 2012 nam ze met twee liedjes deel aan de IJslandse voorronde voor het songfestival. Ze schopte het samen met Jónsi tot Bakoe waar het duo twintigste eindigde in de finale.

Sinds 2014 is ze ook in dienst bij Disney. Tot op heden heeft Greta één album uitgebracht, In the Silence, in 2012. Naast muziek is Greta ook een fervent sportster. Zo gaat geen dag voorbij of ze doet aan crossfit.

Selectieprocedure

Twaalf nummers waren in de running voor het ticket naar Stockholm. De nummers werden verdeeld tussen twee halve finales, waaruit telkens drie nummers gekozen werden door televoting (100%). Greta plaatste zich met twee nummers voor de finale want ook Á ný van Elísabet Ormslev haalde het tot de laatste zes.

In de derde en beslissende show werden de zes nummers gereduceerd tot twee via een combinatie van vakjury (50%) en televoting (50%). Greta werd op de valreep tweede en mocht zo door naar de superfinale waarin de televoters haar alsnog verkozen.

Clip

play

Interview

play

Advertentie