Stockholm 2016

logo
Datum
14-05-2016
Locatie
Stockholm
Terugkerende landen
Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Oekraïne
Terugtrekkende landen
Portugal, Roemenië
Presentatie
Petra Mede en Måns Zelmerlöw
Stemsysteem

In elk land gaven het publiek en een vijfkoppige vakjury afzonderlijk 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan hun top-10

Winnaar
Jamala - 1944 (Oekraïne)

Op zaterdag 14 mei vond de finale plaats van het 61e Eurovisiesongfestival, vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm. Deze finale was de eerste ooit was die ook in de Verenigde Staten op tv werd uitgezonden: Logo TV, een zender gericht op holebi’s, zond de finale live uit, met Amerikaanse commentatoren.

Over 2016

De uitzending startte met wat op een modeshow leek: geflankeerd door personen in de bontste outfits werd elk land op startvolgorde afgeroepen. Daarop mocht niet alleen elke artiest uit het betreffende land enkele seconden lachen naar de camera, het grote podium werd ook helemaal opgelicht in kleurencombinaties die aanleunden bij de overeenkomende vlag. Nadien verschenen de presentatoren van dit jaar, Petra Mede & Måns Zelmerlöw, op het podium. Ze verwelkomden de kijkers en openden officieel de show.

Måns Zelmerlöw & Petra Mede

Dit Songfestival had een opmerkelijke wijziging in de manier waarop de liedjes gequoteerd zouden worden: er werd beslist om vanaf 2016 de televoters en de vijfkoppige vakjury per land afzonderlijk punten te laten geven. Tot hiertoe waren die resultaten altijd op verschillende manieren bij elkaar opgeteld, en gaven de puntengevers tijdens de stemrondes de totale uitslag per land door. Dat systeem ging op de schop: elk land kende twee keer een set van punten van een tot twaalf toe: een keer met de punten van de vakjury, en een keer met die van het publiek. Daardoor kwamen de scores ook dubbel zo hoog te liggen, en stond het als een paal boven water dat alle eerdere puntenrecords zouden sneuvelen.

Oorspronkelijk zouden er in totaal 43 landen hebben deelgenomen aan deze Songfestivaleditie – een evenaring van het record uit 2008 en 2011 – maar in extremis werden het er slechts 42: amper drie weken voor het songfestival van start ging, werd de Roemeense omroep TVR gebannen uit de EBU. Jaren van onbetaalde rekeningen en opgestapelde schulden werd de Unie nu te veel. Zanger Ovidiu Anton, die de Roemeense voorronde had gewonnen met Moment of Silence, zag zo zijn songfestivaloptreden aan zijn neus voorbijgaan. Het was de eerste keer sinds 2001 dat de Roemenen niet zouden deelnemen aan een songfestivalfinale.

Dat stond in schril contrast met de landen van de Grote Vijf, die altijd zeker waren van een plekje op zaterdagavond. De Britten hadden voor het eerst in zes jaar tijd nog eens een nationale finale gehouden, maar die leverde niet het verhoopte succes op. De Spaanse Barei kon ondanks haar geplande val op het podium geen sympathiestemmen losweken, en ook de Italianen hadden een minder jaar. Frankrijk zette dan weer zijn beste resultaat neer in veertien jaar tijd, dankzij zanger Amir en zijn tweetalige song J’ai cherché.

De rode lantaarn was voor het tweede jaar op rij voor onze oosterburen weggelegd, en dat na een tumultueus verlopen selectie. Zanger Xavier Naidoo was oorspronkelijk intern aangeduid om deel te nemen voor Duitsland, maar enkele eerdere controversiële uitspraken over onder meer 9/11 en de financiële crisis van 2008 bleven hem achtervolgen. Amper twee dagen na de selectie zag omroep NDR zich ertoe genoopt Naidoo’s kandidatuur in te trekken, en er kwam toch een nationale finale. Die werd gewonnen door de 17-jarige Jamie Lee, die zich liet inspireren door de Japanse mangastijl. Bijna niemand had er echter punten voor veil: de Duitsers kregen opnieuw een allerlaatste plek te verwerken.

Gastland Zweden behoorde tot de favorieten om te winnen, voor eigen publiek. Zanger Frans zorgde ervoor dat zijn land voor de vijfde keer op zes jaar tijd in de top vijf eindigde, maar brak toch minder potten dan verwacht. Andere favorieten waren de Australische Dami Im en de Rus Sergey Lazarev. Die laatste zorgde voor een knappe visuele show met een apart videoscherm met projecties, waar hij aan kon hangen en roteren naar hartenlust. Bijna had hij zijn kunstje in de finale niet mogen overdoen: een van de vijf Russische juryleden had via Periscope een deel van de generale repetitie van vrijdagavond live gestreamd voor de hele wereld, inclusief commentaren over sommige songs die duidelijk hoorbaar waren. Uiteindelijk werd enkel het jurylid dat streamde gebannen voor de finale, en werd zij vervangen door een vijfde, geldig jurylid. Ook de Oekraïense Jamala lag op de loer. Haar song 1944 was een aanklacht tegen de deportatie van de Krim-Tataren tijdens de Tweede Wereldoorlog door Russische troepen, en ook hier hielp een fraai visueel optreden om het lied in menig geheugen te laten hangen.

Jamala

België en Nederland

België had twee dagen eerder de tweede halve finale succesvol afgesloten, en kreeg nu van de producers van het songfestival de eerste startplek in de finale toebedeeld. Na 1957, toen Bobbejaan Schoepen voor ons land zong, was het nog maar de tweede keer ooit dat het Belgische lied als allereerste opkwam. Tesoro en haar team overtuigden onmiddellijk en pakten vooral de jury’s in, met een zeer mooie zesde plek, inclusief topscores uit Ierland en Australië. Bij het publiek werd What’s the Pressure zestiende, met ook hier de twelve points van Australië. Toen het stof neergedwarreld was, bleek dat België tegen alle verwachtingen in de bodem van de top tien had gehaald, voor het tweede opeenvolgend jaar. De laatste keer dat dat ons land overkwam, was in 1976 en 1977 (en trouwens ook in 1978).

Laura Tesoro

Nederland kwam ook vroeg aan bod, als derde al in het finaleveld van 26. Douwe Bob deed het iets minder goed dan (hij zelf had) verwacht: elfde bij de jury’s, met twaalf punten van de IJslandse jury, zeventiende bij het publiek en uiteindelijk toch nog elfde als eindresultaat, net onder België. Na de uitzending weigerde de zanger de pers te woord te staan, en later liet hij verstaan dat hij meer verwacht had van zijn Slow Down.

Douwe Bob

De pauze en de punten

Na de 26 deelnemende liedjes begon nog een dik half uur aan pauzeacts en gesprekjes. Naast de montages van alle liedjes was er ook ruimte voor Justin Timberlake, de bekende Amerikaanse zanger en acteur die zijn nieuwste single tijdens de Songfestivalfinale in wereldpremière liet gaan. En dat legde hem geen windeieren: Can’t Stop the Feeling groeide uit tot dé zomerhit van 2016 in grote delen van de wereld, en was sowieso het meest succesvolle lied dat te horen was geweest in de finale van dit ESF.

Er was ook ruimte voor de twee olijke presentatoren van dit Songfestival, die met Love Love Peace Peace naar eigen zeggen ‘het ultieme songfestivallied’ brachten. Verder passeerden nog de revue: Lynda Woodruff, het typetje van Sarah Dawn Finer dat ook al in 2013 op het songfestival was geweest, en enkele liedjes van Måns Zelmerlöw, zoals dat gaat vlak voor de Europese release van zijn nieuw album, en een montage van populaire Zweedse wereldhits.

De stemming verliep zoals gezegd radicaal anders vanaf dit jaar: in eerste instantie belde Petra Mede puntengevers in de 42 deelnemende landen op, om de jurypunten te horen te krijgen. Die puntengevers lazen enkel nog maar de topscore van twaalf punten voor, de rest verscheen onmiddellijk op het scherm. Nadien kwamen de punten van het publiek, waarbij de noteringen van de landen die niet in de top tien waren geëindigd aan een rap tempo werden voorgelezen, en voor de hoogst genoteerde landen iets meer de tijd werd genomen.

Australië had afgetekend de jurystemming gewonnen, maar werd slechts vierde bij de kijkers thuis. Michał Szpak uit Polen verbaasde vriend en vijand door voorlaatste te eindigen bij de juryleden, maar brons te pakken bij de televoters. Het werd een strijd tussen uiterlijk Oekraïne en Rusland, de twee landen die de laatste jaren een aanzienlijk deel van het internationale nieuws in niet al te beste omstandigheden hadden gedomineerd. Fanfavoriet Sergey Lazarev won de televoting, maar met onvoldoende voorsprong om Jamala voor te blijven. Zij werd tweede bij zowel jury als publiek, maar behaalde in totaal voldoende punten om als onverwachte winnares uit de bus te komen.

Het scorebord

1944 won dan wel met 534 punten en verbrak daarmee vlotjes het vorige record van 387 punten van de Fairytale van Alexander Rybak, een even groot succes in de hitparades werd het veel minder. In landen als Frankrijk, Zweden en Hongarije haalde de song de bodem van de top-50 van de hitparade, maar zelfs bij ons in Vlaanderen – waar sinds 2004 niet meer zoveel mensen naar de finale hadden gekeken – bleef het minder toegankelijke 1944 steken in de Ultratip. Zelfs in eigen land wilde het net niet lukken: net zoals bij de internationale televoters en vakjury’s, werd Jamala in de Oekraïense hitlijsten slechts tweede.

Onmiddellijk na afloop van de finale werden de gedetailleerde rangschikkingen per land en jurylid vrijgegeven, ook al werden de punten tijdens de vernieuwde puntentelling al gesplitst bekendgemaakt. De verschillen werden zo extra duidelijk: de Poolse demarche bij de kijkers sprong het meest in het oog, maar andersom plaatste Ira Losco uit Malta zich op een vierde stek bij de jury’s, terwijl het publiek haar zowat negeerde. Ook Rusland, Oostenrijk, Servië en Azerbeidzjan deden het stukken beter bij datzelfde publiek, terwijl Israël, Georgië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk dan weer meer juryleden konden overtuigen van hun vakkundig kunnen.

#Officieel resultaat Enkel televoting Enkel jurystemming 
1Oekraïne534Rusland361Australië320
2Australië511Oekraïne323Oekraïne211
3Rusland491Polen222Frankrijk148
4Bulgarije307Australië191Malta137
5Zweden261Bulgarije180Rusland130
6Frankrijk257Zweden139België130
7Armenië249Armenië134Bulgarije127
8Polen229Oostenrijk120Israël124
9Litouwen200Frankrijk109Zweden122
10België181Litouwen96Armenië115
11Nederland153Servië80Nederland114
12Malta153Azerbeidzjan73Litouwen104
13Oostenrijk151Letland63Italië90
14Israël135Hongarije56Georgië80
15Letland132Cyprus53Letland69
16Italië124België51Spanje67
17Azerbeidzjan117Nederland39Verenigd Koninkrijk54
18Servië115Italië34Hongarije52
19Hongarije108Kroatië33Azerbeidzjan44
20Georgië104Georgië24Cyprus43
21Cyprus96Malta16Tsjechië41
22Spanje77Israël11Kroatië40
23Kroatië73Duitsland10Servië35
24Verenigd Koninkrijk62Spanje10Oostenrijk31
25Tsjechië41Verenigd Koninkrijk8Polen7
26Duitsland11Tsjechië0Duitsland1

Resultaten

Details totaal
Artiest Pos Pt. # HF Pos Pt. #
1 534
atazsmcziegebamtesfichdkfrmdamcybgnllvilbyderunoaubegbhrgrltrsmkaleeitplsihumese
1020241242219471210151022107101022201713108105151081819186152224191287
21 2 1 287
lvplchilbyrsiemkltausibgdknogealbedeitgb
222410171916416183161661024101114229
14
2 511
atisazsmcziegebamtesfichdkfrmdamcybgnllvilbyderunobegbhrgrltrsmkaleeuaitplsihumese
151895169131512151320615515131711157116181614171217121124149617915424
13 2 1 330
lvplchilbyrsiemkltsibgdkuanogealbedeitgb
162018241511148171119201920121622171516
10
3 491
atisazsmcziegebamtesfichdkfrmdamcybgnllvilbydenoaubegbhrgrltrsmkaleeuaitplsihumese
1115241710881114128647191422183191024126567142281381412128810101814
18 1 1 342
figrmdhuhrnlamsmczcyateeazmeisbamtfresse
14222220169191582215132418221522101620
9
4 307
atazsmcziegebamtesfichdkfrmdamcynllvilbydenoaubegbhrgrltrsmkaluaitplsihumese
51635153518124161527121214541318111317212201237612474
8 2 1 220
lvplchilbyrsiemkltausidkuanogealbedeitgb
1097131210151651811105165141311713
12
5 261
atissmcziegeesfidkfrmdamcybgnllvbyderunobegbhrltrsaleeuaitplsihu
15184147612216762131215101827117713225210511
9 - - - -
6 257
atisazcziegebamtesfichdkmdamcynlilrunoaubegbhrgrltaleeitplhumese
874534118174326191392010113166101041031211611
11 - - - -
7 249
atsmczgebamtesfrmdcybgnllvilbyderubehrgrltrsmkaluaitplsihumese
228122718141216201068102247418457271241104
26 1 1 243
figrmdhuhrnlsmruczcyateemeisbamtfresse
818187817824121793158101615228
7
8 229
atisazsmcziegeesfichdkframcybgnllvilbyderunobegbhrgrltmkaleeuaitsihumese
1210577104555571261054610511121043925181048110
12 2 1 151
lvchilbyrsiemkltsibgdkuanogealbedeitgb
4766210110766131410212121310
2
9 200
atisazsmcziegefichdkmdcybglvilbydenoaugbrsaleeuaitplhumese
14583121067117311811011481684101522328
16 2 1 222
lvplchilbyrsiemkausibgdkuanogealbedeitgb
226892051551516171420124117520
9
10 181
atiscziegechdkframbgnlilbydenoaultrsmkuasime
562121010164410167457245581083
1 2 1 274
lvplchilbyrsiemkltausibgdkuanogealdeitgb
10815141610188924192020141413814911
18
11 153
atissmcziemtesfichdkfrbglvdenoaubersmkeeitsihuse
6184783310514723763145264187
3 1 1 197
figrmdhuhramsmczcyateeazmeisbamtfresse
18341278181341620422217121016
6
12 153
atisazsmczesfifrmdamcybglvbyruaugrrsaleeithumese
104113665431367458641022510127
22 1 1 209
figrmdhuhrnlamsmruczcyateeazmeisbafresse
85111689225109131210121410710810
18
13 151
issmcziebaesfichdkfrmdambgnllvilderuaubehrgrlteeplsihuse
31415210141164441443783861164665
24 1 1 170
figrmdhuhrnlamsmruczcyeeazisbamtfresse
137787165310105106126222129
12
14 135
aziegemtesfichdkfrcybgnllvdenoaubegbhrltrsmkaluaitplsi
94311782352721231023767536872
7 2 1 147
lvplchbyrsiemkltausibgdkuanogealbedeitgb
281027966164759674111486
4
15 132
smcziegefichmdilbyderunogbltmkeeuaplsihu
6181323155243319315131178
20 2 1 132
plchilbyiemkltausidkuanogealbedegb
1167511919510595131385
1
16 124
smiemtesfichfrcynldenobehrmkalsime
10615829123641210311814
6 - - - -
17 117
isczgebamtesmdcybgnllvilbyrugrmkuahumese
167962821132101611177710
4 1 1 185
figrmdhuhrnlsmruczcyateemeisbamtfresse
25121937161713124712101610758
14
18 115
atbachbggbhrmkitsime
4201252141941718
15 2 1 105
lvplchbymkausibguagealbedeit
5115522512133282111
6
19 108
azsmczgebamtesamcybyruhrgrltrsaluaplsime
1131321510383185210226310
5 1 1 197
figrmdhrnlamsmruczcyateeazmeisbamtfresse
41491696710181281015785812154
4
20 104
azsmambglvderubegbgrltuaitpl
16183285712514968
23 2 1 123
lvplilbyrsiemkltsibguanobedeitgb
1114545111817121815713
16
21 96
smmtfimdambgrugbhrgrrseeitplhu
551212711912037715
14 1 1 164
figrmdhuhrnlamsmruczateeazmeisbamtfresse
72079121381385216156214943
11
22 77
azmtchdkfrmdambgilnoaugbalitplhuse
122148344774612552
19 - - - -
23 73
atisczgebamdcyilaugbrsmksime
6782141131141186
17 1 1 133
figrmdhunlamsmruczcyateemeisbafresse
7473175158813315717724
5
24 62
smcziemtdkruaursalee
841013368253
25 - - - -
25 41
atisiebafiambehrplhuse
452631110423
2 1 1 161
figrmdhuhrnlamsmrucyateeazmeisbamtfresse
103111116676651165581654137
10
26 11
atgech
218
10 - - - -
- - - 1 Q - 1
- - - 1 Q - 2
- - - 1 Q - 3
- - - 1 Q - 8
- - - 1 Q - 13
- - - 1 Q - 15
- - - 1 Q - 16
- - - 1 Q - 17
- - - 2 Q - 3
- - - 2 Q - 5
- - - 2 Q - 7
- - - 2 Q - 8
- - - 2 Q - 11
- - - 2 Q - 13
- - - 2 Q - 15
- - - 2 Q - 17

Advertentie