Stockholm 2016 - San Marino

kanimage
Artiest
Serhat
Nummer
I Didn't Know
Muziek
Olcayto Ahmet Tugsuz, Cyril Orcel, Guy Waku
Tekst
Nektarios Tyrakis
Omroep
SMRTV
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 1 12 68
figrmdhunlateeazmeisbamt
364545413211011
19
azbamt
3106
49
figrmdhunlateeazmeismt
364545410215
8

Bio

De 51-jarige zanger werd geboren in Turkije, maar volgde Duitstalig onderwijs. Hij is naast zanger ook een ervaren presentator en producer. De man heeft een universitair diploma, maar besloot na zijn studies de showbizz in te gaan.

Die keuze bleek een schot in de roos. Hij maakte en presenteerde Riziko, de Turkse versie van de populaire show Jeopardy. Dankzij die show werd hij verkozen tot Presentator en producer van het jaar. Er volgden nog televisieprogramma’s.

Serhat bracht in zijn carrière verschillende singles uit, maar een uitgebreide discografie heeft hij nog niet. Liedjes van de man zijn Chocolate Flavour en Total Disguise, een duet met de Belgische zangeres Viktor Lazlo. In 1987 was ze nog de presentatrice van het songfestival in Brussel. In 2014 kende hij succes met het liedje Je m’adore. Serhat haalt er de hitlijsten mee in verschillende landen.

Serhat neemt als Turkse zanger deel voor San Marino. ‘Ik vertegenwoordig tweee naties en dat is een dubbele verantwoordelijkheid’, zegt hij daarover. ‘Het songfestival is een fulltime job als je het serieus wil doen.’

Van zijn nummer nam hij verschillende versies op: in het Spaans, Italiaans, Frans en een discoversie. ‘Ik zing graag in verschillende talen.’

Selectieprocedure

Omroep SMRTV maakte op dinsdag 12 januari 2016 bekend dat hun oog gevallen was op Serhat om de ministaat te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Het team achter de zanger nam zelf contact op met de zender.

Er is Belgische inbreng bij de delegatie van San Marino. De Turkse zanger nam zijn song op in de Brusselse studio Piste Rouge. De Turk Olcayto Ahmet Tugsuz is verantwoordelijk voor de muziek, maar het arrangement werd dan weer verzorgd door een Fransman, Cyril Orcel, die voornamelijk in België en de Verenigde Staten actief was binnen het klassieke genre. De Belgisch-Afrikaanse muzikant Guy Waku zal ook het lied verder onder handen nemen.

Op het podium zal de zanger ook bijgestaan worden door een Belgische backing vocal: Oliver Lord. Hij nam al deel aan The Voice Belgique, speelde mee in verschillende musicals in Parijs en werkte al samen met Celine Dion

Manfred Thierry Mugler, die in het verleden al samenwerkte met Beyoncé en George Michael, is het creatief brein achter de inzending van de ministaat. Hij regisseerde de officiële videoclip van Serhat’s liedje en zal ook de podium-act van de man verzorgen.

Omdat het origineel zo'n verschrikkelijk slechte reviews kreeg, werd beslist dat Serhat de Disco-versie van zijn song zal brengen op het songfestival.

Clip

play

Interview

play

Advertentie