Kiev 2017

KIEV 2017

Directeur staatsomroep stapt op

Zurab Alasania, de directeur-generaal van de Oekraïense staatsomroep NTU, heeft ontslag genomen. Dat weet ESCKaz. Alasania hekelt de flinke hap in het budget van ‘zijn’ omroep voor volgend jaar en vindt dat de overheid te veel winst in eigen zak wil steken. (Foto: mip.gov.ua)

Het is alweer hommeles in Oekraïne. Kort na het debacle van de gaststad van volgend jaar, waarvan de bekendmaking herhaaldelijk werd uitgesteld, raakte vandaag bekend dat de baas van de NTU zijn ontslag heeft gegeven.

De druppel

Zurab Alasania deed dat in navolging van een omstreden beslissing van de Minister van Financiën van Oekraïne. Het jaarlijks budget voor de openbare omroep NTU wordt volgend jaar flink gekortwiekt. Van zo’n 43 miljoen euro zal slechts zeven miljoen overblijven om radio en televisie mee te kunnen maken. Zoals we eerder al berichtten wordt zestien miljoen euro van de NTU afgesnoept om het songfestival 2017 mogelijk te maken, maar de financiële krater slaat harder in bij de omroep dan aanvankelijk aangenomen werd. Zo zal volgens Alasania bijvoorbeeld ruim vijf miljoen euro belastingen worden ingehouden, en negen miljoen als betaling voor de wereldwijde uitzendingen van het komende ESF.

Behalve dat zou de NTU ook geen cent zien van eventuele winsten die de editie van 2017 zou genereren. Alle inkomsten van kaartverkoop en de inschrijvingsgelden van deelnemende omroepen uit andere landen zouden integraal moeten worden teruggestoord naar de regering. Ten slotte hekelt Alasania dat de staatsomroep geen nieuwe mensen in dienst mag nemen om het songfestival te organiseren, en hij zijn eigen personeel nu al amper voldoende kan verlonen. De liedjeswedstrijd was de druppel die de emmer deed overlopen: “Er waren altijd problemen tussen de NTU en de overheid. Die raakten altijd met veel moeite opgelost. Maar het songfestival heeft alles erger gemaakt.”

Chantage

Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij bewust ontslag neemt om extra aandacht te vragen voor de budgetproblemen en de toekomst van openbare omroep in Oekraïne, al spreekt hij niet van chantage: “Het is eerder een aanname dat de overgangsperiode van het bedrijf zou moeten worden overzien door een persoon die beter compromissen kan sluiten, die flexibel en gewiekst is, en die beter kan onderhandelen tussen andere interesses en geïnteresseerde partijen”, stelt Alasania in een persmededeling.

Het is nog niet bekend of zijn ontslag al aanvaard werd door de raad van bestuur van de NTU. Conform de regels zou hij nog twee weken aan de slag moeten blijven alvorens een opvolg(st)er het roer over kan nemen.

Advertentie