Kiev 2017

KIEV 2017KIEV 2017 REPETITIES

Jury finale – alle updates

Om 21 u Belgische tijd, 22 u in Kiev, is de juryfinale gestart. Lees in onderstaand artikel alles over de 26 kandidaten het er tijdens dit optreden vanaf brachten. Tijdens de repetitie voor deze juryfinale, die afgelopen middag plaatsvond, klonk niet iedereen stemvast en was niet iedereen even energiek. Benieuwd hoe ze het er vanavond van afbrengen.

flagIsraël

Imri mag de finale openen en zet de zaal onmiddellijk in lichterlaaie met zijn aanstekelijk dansnummer. De strofen klinken best oke, maar in de ‘Alive’ uithalen klinkt het jammer genoeg niet heel zuiver. Hij speelt op een sexy manier met de camera en zal morgen ongetwijfeld daardoor veel stemmen sprokkelen, of hij dat op basis van zijn vocale capaciteiten vandaag ook gedaan heeft valt te betwijfelen.

flagPolen

Kasia Mos heeft de twijfelachtige eer op de tweede plaats te mogen starten. Geen enkele artiest wil deze plaats graag krijgen aangezien het vanuit deze startpositie nog nooit iemand gelukt is om de overwinning te behalen. Mogelijk gaat Kasia dat dit jaar ook niet lukken, en dat ligt dan niet alleen aan de sterke concurrentie die er nog aankomt, maar ook aan haar vocale capaciteiten die vanavond jammerlijk te kort schieten. Daar waar ze tijdens de repetities nog meer dan behoorlijk zong, schreeuwt ze nu vooral en naarmate het nummer vordert klinkt dat steeds valser. De laatste noot wordt dan ook helemaal niet zuiver gebracht en dat zal Polen opnieuw veel punten kosten bij de vakjury.

flagWit-Rusland

Naviband is zijn vrolijke zelf op het podium en wordt dan ook heel warm onthaald in de arena. Ze brengen hun nummer ook als eerste van de avond niet vals, ondanks hun talrijke dansbewegingen. Een leuk nummer dat ook van de vakjuries wel wat punten zal krijgen op basis van deze prestatie.

flagOostenrijk

Daar waar Nathan Trent nog de mist in ging tijdens zijn jury halve finale, doet hij dat nu absoluut niet. Hij heeft het hele nummer door controle over zijn stem en brengt met veel overtuiging en charisma zijn nummer ten gehore. Een duidelijke verbetering ten opzichte van zijn optreden afgelopen woensdagavond.

flagArmenië

Artsvik zit vrij ver vooraan in de show, maar dat zal haar niet weerhouden om heel wat punten bij mekaar te sprokkelen. Ze zingt, zoals tijdens bijna elke repetitie, zonder moeite de noten bij elkaar. De mooie staging en de originaliteit van het nummer gaan ongetwijfeld meespelen om Armenië naar de hogere regionen van de rangschikking te leiden.

flagNederland

De meisjes van O’G3NE hebben absoluut geen last van zenuwen of stress, althans zo lijkt het toch. Wederom een sterke prestatie voor onze noorderburen. Vocaal zit het perfect en de samenzang is wederom perfect. De meisjes spelen heel mooi in op de camera’s en weten ook het publiek in de zaal moeiteloos te overtuigen van hun kunnen. Dit kan wel eens heel hoog gaan scoren.

flagMoldavië

Dat Sunstroke Project een publiekslieveling geworden is sinds hun optreden in de halve finale laat geen twijfel als je de reacties van het publiek hoort aan het begin van hun nummer. Net zoals tijdens hun jury halve finale roepen ze nu het publiek ook weer toe, en nog meer dan afgelopen maandag. Het zingen blijft zuiver, maar het constante toeroepen van het publiek, tussen de strofen,  kan mogelijk jurypunten kosten.  Het publiek gaat in ieder geval uit zijn dak en morgen zal dit wel hopen publiekspunten sprokkelen.

flagHongarije

Joci is beter bij stem dan tijdens zijn jury halve finale van afgelopen woensdag, maar tijdens het rappen raakt hij weer buiten adem. Hij zet het zingen aansluitend wel weer goed in, dus veel potten zijn er niet gebroken. Door het feit dat hij buiten adem raakt tijdens het rappen krijg je wel het idee dat dit stuk van het nummer eindeloos blijft duren.

flagItalië

Op startplaats negen komt fanfavoriet Italië. Fransesco Gabbani was tot deze middag ook volgens de bookmakers de gedoodverfde favoriet op de eindzege, daar is echter verandering in gekomen op het einde van de dag, toen Salvador uit Portugal die eerste plaats bij de bookmakers heeft overgenomen. De druk is dan ook groot voor Italië om goed te presteren vandaag. Franscesco zingt meer dan oke en met voldoende energie om het publiek in de zaal te overtuigen. Of hij vocaal ook sterk genoeg is om  Salvador van die eerste plaats bij de bookmakers te stoten zullen we morgenavond weten. Leuk detail, Fransesco draagt een ander pak dan tijdens de repetities, de mouwen van de vest zijn voorzien van strepen in de vorm van de regenboogvlag.

flagDenemarken

Anja brengt haar nummer op de gekende schreeuwerige manier. Ze laat haar vocale capaciteiten duidelijk zien aan de jury en zingt nooit vals, maar het geroep werkt echter wel niet om het nummer naar een hoger niveau te tillen en is met momenten ronduit vervelend. Punten gaat dit wel krijgen, maar een eindzege voor Denemarken lijkt er dit jaar niet in te zitten.

flagPortugal

Je houdt van het nummer of niet, maar niemand kan ontkennen dat Salvador Sobral  er vocaal staat als een huis. Het nummer wordt zo mooi en met zoveel emotie gezongen dat dit niet anders kan dan veel punten krijgen van de vakjury. Een eerste overwinning voor Portugal, het zou zo maar eens kunnen.

flagAzerbeidzjan

Dihaj heeft de ondankbare taak om net na het vocaal sterke Portugal te komen en dat zet haar niet zo sterke vocale capaciteit van deze avond extra in de verf. Ze zingt niet vals, maar met momenten behoorlijk nasaal, wat vaak schelle geluiden oplevert. Ook haar onbegrijpelijke act zal het nummer niet toegankelijker maken voor het grote publiek.

flagKroatië

Jacques heeft niet onmiddellijk het meest moderne nummer van dit festival, maar kan het wel verkopen. Het geheel is zo over de top dat het weer goed wordt voor velen. Vocaal gaat het vanavond iets minder goed voor Kroatië, op het einde van het nummer slaat de zanger de bal mis en haalt hij zijn hoge noten niet meer, dit gaat hem bij de vakjury ongetwijfeld punten kosten.

flagAustralië

Isaiah kijkt met momenten wat bezorgd tijdens zijn optreden, en dat is ook met reden, hij klinkt niet altijd even stemvast en op het einde heeft hij moeite om zijn nummer voluit af te sluiten. Dit wordt ongetwijfeld de minst hoge notering voor Australië sinds hun deelname.

flagGriekenland

Demy brengt haar vrolijke ‘This is Love’ op dezelfde manier als altijd, niet bijzonder stemvast. Een leuk deuntje dat niet de beste stem nodig heeft, maar bij de vakjury zal dit alvast niet met de hoogste notering gaan lopen.

flagSpanje

Manel kijkt verleidelijk naar de camera, maar daar is dan ook eigenlijk alles mee gezegd. Naar het einde van het nummer roept hij meer dan hij zingt en dat doet hij dan ook nog behoorlijk vals. Het irritante, repetitieve zinnetje ‘Do it for your lover’ wordt vermoedelijk ook veel te vaak herhaald om de vakjury te blijven boeien.

flagNoorwegen

JOWST kijkt nog een beetje alsof hij niet kan geloven dat hij effectief in die finale staat. Hij brengt zijn nummer echter op een meer dan behoorlijke manier en klinkt, na de valse noten van Griekenland en Spanje, als een verademing.

flagVerenigd Koninkrijk

Lucie Jones is sinds haar repetities gestaag gestegen bij de bookmakers en staat ondertussen op een vijfde plaats om de eindzege weg te kapen. Ze brengt haar nummer met gevoel en de mooie setting versterkt het warme gevoel dat op deze manier opgeroepen wordt. De ervaring die ze tijdens haar musicalcarriere heeft opgebouwd helpt haar dit nummer tot op het einde feilloos te brengen. Ongetwijfeld een van de beste zangeressen van dit festival en ongetwijfeld een van de hogere eindnoteringen voor het Verenigd Koninkrijk van de laatste jaren.

flagCyprus

Hovig, tijdens de repetities niet een van de sterkste zangers, zet vandaag, net zoals in de halve finale, een meer dan puike prestatie neer. Er komen geen valse noten aan te pas en hij heeft zijn stem goed onder controle, ook tijdens het dansen. Dit krijgt ongetwijfeld een 12 van Griekenland.

flagRoemenië

Alex en Ilinca zijn  duidelijk een van de publiekslievelingen deze avond. Opnieuw zetten ze hun nummer vocaal en energiek neer, ook nu weer zingt Ilinca haar solostuk zonder problemen neer. De combinatie tussen jodelen en rappen werkt en zal ongetwijfeld heel wat punten vergaren.

flagDuitsland

Levina brengt haar nummer, zoals de overige van de grote vijf en het gastland, voor de eerste keer volledig tijdens een van de shows. Ze doet dit zelfzeker en zonder valse noten, echter wel op blote voeten. Het nummer is niet meteen het meest originele van het festival, maar Duitsland zou het op basis van deze prestatie niet verdienen om opnieuw laatst te eindigen.

flagOekraïne

Het is duidelijk dat het gastland met O’Torvald een andere weg bewandelt dan we van hen gewend zijn. Het rocknummer is niet slecht en wordt meer dan behoorlijk gezongen. Het kan ook, wat voor eigen publiek normaal is, op veel bijval rekenen van het aanwezige publiek, maar of dit echt potten gaat breken valt te betwijfelen.

flagBelgië

Blanche staat er, ze start timide, maar zet haar stem al snel heel wat kracht bij. Daar waar tijdens de halve finale het geluid en de zang nog niet helemaal op mekaar afgestemd leken, is daar nu geen sprake meer van. Blanche zingt zonder valse noten, zelfs niet bij de toonverandering. Ook de bewegingen zijn soepeler en natuurlijker dan tijdens de repetities. De bange blik van vorige week is nu zelfzekerder en ze staat er echt op het podium. Een glimlach kon er vanavond nog niet af, maar die komt morgen ongetwijfeld.

flagZweden

Robin brengt zijn nummer op de gekende manier, niet beter of niet slechter dan tijdens zijn voorgaande optredens. Het nummer is duidelijke Zweedse school en mogelijk raakt dat een beetje afgezaagd. Het nummer klinkt na het moderne nummer van België wat gedateerd, maar het zal ongetwijfeld wel scoren bij het publiek, al was het maar door de act.

flagBulgarije

Kristian, de laatste weken uitgegroeid tot een van de absolute favorieten om het festival te winnen, laat tot ieders verbazing in het eerste refrein een noot vallen. Hij herpakt zich gelukkig en brengt de rest van zijn nummer met veel emotie en zonder valse noten. Benieuwd of de vakjury hem voor die ene valse noot zal afstraffen.

flagFrankrijk

Alma, tijdens haar eerste repetities nog wat onzeker en niet altijd even stemvast, staat er deze keer. Ze brengt het nummer overtuigend en zonder problemen. De overgang naar het Engels had het nummer niet nodig, maar doet geen afbreuk aan het geheel. Frankrijk kan dit jaar wel weer eens even goed gaan scoren als met Amir vorig jaar.

Advertentie