Kiev 2017

KIEV 2017

Terugblik: de finale van het Songfestival 2017

Wat heeft 2017 allemaal teweeg gebracht in het wereldje van het Songfestival? Wij blikken in verschillende artikels terug op dit jaar dat bijna afgelopen is. Vandaag kijken we naar het moment suprême: de finale van het 62e Eurovisiesongfestival, in tien bepalende momenten.

1. De vlaggenparade

Het begint langzamerhand een traditie te worden: aan het begin van de show komen alle deelnemende artiesten en voor een het podium op, terwijl de vlag van hun land groots wordt afgebeeld op de verschillende schermen van het podium. De finale van 2017 was geen uitzondering. Onder luid applaus kwamen de kandidaten van de 26 landen een voor een aan bod.

play

2. Hollandse harmonieën

De zussen Lisa, Amy en Shelley vertegenwoordigden onze noorderburen, en leverden Nederland voor de vierde keer op vijf Songfestivals tijd een finaleplek op. Vooral de vakjury’s waren uiterst gecharmeerd door de emotionele vertolking van Lights and Shadows, een song geschreven door hun vader en het vriendje van Shelley. Het lied was opgedragen aan de zieke moeder van de meiden van OG3NE, die twee maanden na het Songfestival overleed.

play

3. De les van Måns

Tussen de liedjes door was er een hilarisch filmpje waarin de presentatoren van het ESF 2017 ongegeneerd de draak staken met zichzelf, en zich niet schaamden de hulp in te roepen van hun voorganger. Måns Zelmerlöw onderwierp Oleksandr, Volodymyr en Timur aan een Spartaans regime van lessen om hun presentatietechnieken op te vijzelen.

play

4. Blanche voor België

Als onszelf respecterende Belgische Songfestivalwebsite kunnen we niet anders dan het parcours van onze kandidate verwerken in dit lijstje met momenten van de finale van 2017. Het hele parcours dat ze aflegde, kon je hier gisteren al lezen, maar vandaag blikken we graag nog eens terug op haar laatste (en volgens velen allerbeste) optreden, waarmee ze uiteindelijk op een ongelooflijk hoge vierde plaats belandde namens ons landje!

play

5. Magie van Ruslana

De twee vorige Oekraïense Songfestivalwinnaressen mochten uiteraard niet ontbreken op de happening. Ruslana, die in 2004 de zege wegkaapte met Wild Dances, bracht nu de song It’s Magical, uiteraard opnieuw geflankeerd door verschillende opzwepende dansers en danseressen.

play

6. Op de blote poep

Die andere winnares, Jamala uit 2016, zag alle aandacht opgeëist worden door een man met de Australische vlag om zich gedrapeerd, die plots op het podium kroop en zijn bloot achterwerk toonde aan kijkend Europa. Beveiligingsmensen haalden de man snel van het podium, en Jamala zong verder alsof er niets gebeurd was. De dader was Vitalii Sediuk, een man die niet aan zijn proefstuk toe was. Hij riskeerde tot vijf jaar celstraf voor zijn daad.

play

7. En dan was er nog Verka

Tijdens de puntentelling werd de spanning halverwege plotseling gebroken door een andere bekende ex-deelne(e)m(st)er uit Oekraïne: Verka Serduchka, die in 2007 zilver pakte in Helsinki, stond samen met haar moeder tussen het publiek waar ze een dikke minuut uitzinnig dansten, zonder dat er een scenario leek klaar te liggen over wat er precies moest gebeuren en voor hoe lang.

play

8. België op 4, Portugal op 1

Net als vorig jaar werden de punten van het publiek helemaal aan het einde in een klap bekendgemaakt door de presentatoren. Blanche verbaasde vriend en vijand door op een vierde plek te eindigen bij de kijkers en die vierde positie ook vast te houden in het algemene klassement. Zowel de jury’s als de kijkers bleken hun zegen en de zege te geven aan Salvador Sobral uit Portugal. Aan de andere kant van het spectrum moest Nathan Trent uit Oostenrijk genoegen nemen met welgeteld nul punten van de televoting.

play

9. De speech van Salvador

De kersverse winnaar greep de microfoon en maakte gebruik van zijn moment in de spotlights om een kort betoog af te steken dat ‘fastfoodmuziek’ aanklaagde. Sobral kreeg daarop heel wat kritiek te verwerken.

play

10. De reprise

Het 62e Songfestival werd afgesloten met een van de meest unieke reprises van het winnende lied in de geschiedenis van de wedstrijd. Salvador Sobral zong Amar pelos dois samen met zijn zus Luísa, die het lied heeft geschreven en gecomponeerd én bovendien voor haar broer had ingevallen tijdens de repetities voorafgaande aan de halve finale.

play

Advertentie