Kiev 2017

KIEV 2017KIEV 2017 REPETITIES

Repetitiedag 2 (01/05) – Alle updates

Maandag 1 mei was de tweede repetitiedag van het 62e Eurovisiesongfestival, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vandaag aan bod: de laatste landen van de eerste halve finale. Dit artikel werd de hele dag door geüpdatet met verslagen, foto’s en filmpjes.

Het repetitieschema van vandaag vind je hier terug. De tijdstippen staan aangegeven in Belgische tijd. In Oekraïne is het een uur later.

LandRepetitieMeet & Greet
Griekenland09.00 - 09.3011.20 - 11.40
Polen09.40 - 10.1012.00 - 12.20
Moldavië10.20 - 10.5012.40 - 13.00
IJsland11.00 - 11.3013.20 - 13.40
Tsjechië12.40 - 13.1015.00 - 15.20
Cyprus13.20 - 13.5015.40 - 16.00
Armenië14.00 - 14.3016.30 - 16.50
Slovenië15.00 - 15.3017.30 - 17.50
Letland15.40 - 16.1018.00 - 18.20

Dit vonden redacteurs Philip en Jonathan van de tweede repetitiedag:

Repetitiedag 2 – Review. Stel je vragen!

Geplaatst door Songfestival.be op maandag 1 mei 2017

flagGriekenland

play

Demy uit Griekenland bijt de spits af op de tweede repetitiedag. De zangeres draagt zeer veel make-up en een crèmekleurig kleed. Ze start in een donkerblauwe sterrenhemel op het podium, met mooie camerashots. Op de achtergrond komen grote regendruppels, maar wanneer het refrein losbarst wordt het een vuurwerkshow met rode en oranje gloeden. Demy blijkt dan op een hoog platform te staan boven een bak met wat water, waarin twee halfnaakte dansers zich schuil houden. Tijdens de bridge staat het drietal voor een videoscherm waarop regen wordt geprojecteerd. Aan het einde vormen de twee dansers een hartjesvorm achter Demy, die met een glimlach de song afsluit. Er is veel moeite gekropen in de voorbereiding van het optreden, maar de Griekse delegatie doet er goed aan voldoende tijd uit te rekken om Demy nog wat zanglessen te geven. Tijdens drie uitvoeringen die we in de perszaal te zien kregen, zong ze verre van toonvast.

flagPolen

play

Kasia Moś zingt haar ballade Flashlight in een witte jurk dat haar linkerschouder bloot laat. Ze wordt geflankeerd door een man op een viool en het podium baadt in donkerblauwe kleuren. Hier en daar wordt er een grote vogel op de achtergrond geprojecteerd, en aan het einde verschijnt het woord ‘Vrijheid’ in verschillende talen achter zangeres Kasia. Vocaal komt ze in elk geval niet vals voor de dag, al duwt ze in haar eerste zangbeurt al heel erg op haar stem om expressie uit te drukken. Flashlight is niet het meest opzwepende lied van dit songfestival, en de podiumact helpt daar niet bij. We betwijfelen dat Polen voor het vierde opeenvolgende jaar door zal gaan naar de finale.

flagMoldavië

play

Het trio SunStroke Project neemt na zeven jaar weer deel aan het songfestival. Ze worden bijgestaan door drie achtergrondzangeressen gekleed in bruidsjurken, die een steeds grotere rol krijgen. Veel aandacht gaat naar de epic sax guy, die ook prominent op de achtergrond te zien is tijdens de saxofoonsolo’s. Verder zien we vooral een sequentie van zwarte en witte vormen en het woord ‘Mama’. Vanaf de bridge staan de drie zangeressen tussen de leadzangers om mee te zingen en dansen. Dit optreden moet het vooral hebben van jolige energie, en die ontbreekt nog een beetje in deze eerste repetitie. Met een volle zaal vol enthousiast publiek zal dat natuurlijk al heel wat beter zijn. In 2010 ging de groep voor Moldavië naar de finale, en ook nu lijkt dat niet onhaalbaar.

flagIJsland

play

Svala draagt een Star Wars-achtig wit gewaad met eronder een korset en broek met opvallende print. Het onderstuk voor in de halve finale had ze nu nog niet aan. Ook haar haar springt in het oog: dat is nu in twee knotjes, wat de gelijkenis met Princess Leia enkel versterkt. Op de achtergrond zien we vooral blauw en paars, met een lasershow tijdens de bridge en vormen die op scherpe diamanten lijken. Er is nog heel wat werk aan de winkel voor de cameramannen en -vrouwen om dit deftiger in beeld te brengen, want veel van de shots passen nu niet bij het lied. Svala zit vocaal oké, maar zonder te verbluffen. IJsland haalde de afgelopen twee jaar de finale niet, en ook nu lijkt het weer kantje boord te worden.

flagTsjechië

play

Martina Bárta begint zittend op de trap van het podium, gekleed in een goudkleurig jumpsuit. Al gauw staat ze recht en baant ze zich langzaam een weg naar het podium. Tijdens het eerste refrein wordt het podium paars terwijl de LED-grond achter haar geel oplicht. Er zijn grote ogen te zien die geopend en gesloten worden. Daarna zien we de naakte lichamen die we al zagen in de officiële videoclip van My Turn. Martina komt vocaal zeer behoorlijk voor de dag. De song kabbelt wat voort om de grens van drie minuten te halen, maar behalve backing vocals die voor wat extra klank zorgen, zit er te weinig schwung in om Tsjechië voor het tweede jaar op rij een finaleplekje te gunnen.

flagCyprus

play

Hovig brengt zijn Gravity geflankeerd door twee dansers op het podium. Hun hele choreografie draait erom de zwaartekracht te behouden – en dat lukt in de eerste beurt nog niet altijd even goed, want Hovig is duidelijk de minst ervaren danser van de drie mensen op het podium. Hovig is zowel qua dans als zang niet de sterkste artiest die we vandaag aan het werk hebben gezien: zijn stem trilt en verraden zenuwen en onzekerheid. Wat enorm opvalt is de wel zeer grote gelijkenis met Loïc Nottet, al gaat het wel om een lightversie zonder suikers, vetten, calorieën en smaak. De zwart-witte achtergrond in het refrein is quasi identiek, en net als Loïc ligt ook Hovig tijdens een deel van de song op de vloer van het podium. Het geheel wordt mooi in beeld gebracht, maar de zanger is in dit geval duidelijk zelf de zwakste schakel. Ook Cyprus is vooralsnog verre van zeker van een finaleplek.

flagArmenië

play

Net als vorig jaar leveren de Armenen een visueel sterke act af op deze eerste repetitie. Zangeres Artsvik wordt bijgestaan door twee danseressen, die een zeer ingewikkelde en ingenieuze choreografie uitvoeren. Paars is de dominerende kleur in de podiumachtergrond, met allerlei patronen en vormen die we ook al in de videoclip zagen. Artsvik draagt nu nog een simpele zwarte broek en vestje, maar het gaat hoogstwaarschijnlijk niet om haar uiteindelijke outfit. Het optreden van Fly With Me onderscheidt zich vooral door de zeer geslaagde en effectieve handbewegingen en vooral door het fraaie camerawerk, dat hier al wel volledig op punt staat. Aan het einde van het optreden is er een animatie op het scherm van een paarse vogel die uit het podium komt en wegvliegt uit beeld. Na enkele zwakke, tegenvallende repetities zorgt Armenië voor een lichtpunt in deze eerste halve finale. Een finaleplek ligt zeker binnen handbereik.

flagSlovenië

play

Ook Omar Naber is een oude bekende op het songfestival. Twaalf jaar geleden stond hij ook al in Kiev op het songfestivalpodium. Met On My Way zingt hij omgeven door een cirkel an lichtschermen, die tijdens het refrein fel wit oplichten en het geheel een beetje op een draaimolen doen lijken. De rest van de podiumsetting is donkerblauw met hier en daar nog meer witte tinten. Ook de belichting wordt zeer effectief uitgespeeld om de song kracht bij te zetten in het refrein na de bridge. Het camerawerk laat ook hier nog te wensen over, maar het probleem ligt voorlopig bij Omar zelf. Het is natuurlijk nog maar de eerste repetitie, maar de zanger moet, ondanks zijn eerdere ervaring, nog wat gewend raken aan de scène. Qua stem zijn er geen noemenswaardige problemen. Het lijstje wordt langzaamaan lang, maar ook Slovenië is een twijfelgevalletje qua finalekansen. Moest het onheil toeslaan en Omar afvallen, zou hij de eerste artiest ooit worden die op twee verschillende songfestivals in dezelfde stad blijft hangen in de halve finale.

flagLetland

play

De laatste aan bod vandaag is de Letse groep Triana Park. De zangeres draagt een simpel zwart T-shirt en laarzen die tot aan haar buik komen. De podiumact van Line is visueel alvast een hoogstandje, met tal van hoge shots uit de nok van het podium die telkens mooi neerdalen, een fraaie bonte achtergrond met dan weer enorme vloedgolven en dan weer figuren die de dansbewegingen van de zangeres imiteren. Er zijn ook mooie opvallende groene lichteffecten op de juiste momenten. Zangeres Agnese is vocaal niet van de sterkste, maar de energie van haar en de andere bandleden compenseert dat ruimschoots. Letland levert een aardig totaalpakket af, dat in combinatie met laatste, gunstige startpositie ook wel eens een derde opeenvolgend Lets ticket voor zaterdagavond kan opleveren.

Advertentie