Kiev 2017

KIEV 2017KIEV 2017 REPETITIES

Repetitiedag 5 (04/05) – Alle updates

Donderdag 4 mei was de vijfde repetitiedag van het 62e Eurovisiesongfestival, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vandaag aan bod: de eerste landen van de eerste halve finale. Dit artikel werd de hele dag door geüpdatet met verslagen, foto’s en filmpjes.

Het repetitieschema van de dag vind je hier terug. De tijdstippen staan aangegeven in Belgische tijd. In Oekraïne is het een uur later.

LandRepetitiePersconferentie
Zweden09.00 - 09.2010.05 - 10.25
Georgië09.25 - 09.4510.30 - 10.50
Australië09.50 - 10.1010.55 - 11.15
Albanië10.15 - 10.3511.20 - 11.40
België10.40 - 11.0011.45 - 12.05
Montenegro12.05 - 12.2513.10 - 13.30
Finland12.30 - 12.5013.35 - 13.55
Azerbeidzjan12.55 - 13.1514.00 - 14.20
Portugal13.20 - 13.4014.25 - 14.45
Griekenland13.45 - 14.0514.50 - 15.10
Polen14.30 - 14.5015.35 - 15.55
Moldavië14.55 - 15.1515.55 - 16.15
IJsland15.20 - 15.4016.25 - 16.45
Tsjechië15.45 - 16.0516.50 - 17.10
Cyprus16.10 - 16.3017.15 - 17.35

flagZweden

play

Robin Bengtsson staat opnieuw als eerste aan de meet. Geheel in de lijn der verwachtingen is het optreden van I Can’t Go On geen spatje gewijzigd. We zien quasi identieke camerashots, choreografieën en bewegingen die we eerder al zagen tijdens de eerste repetitie en de voorronde Melodifestivalen. Robin draagt nog steeds een paars pak, dat mooi afsteekt tegen de sobere, grijze kostuumvesten van zijn vier dansers. De Zweed is niet de sterkste zanger van dit festival, maar krijgt hulp van de dansers en een verstopte achtergrondzanger om toch een sterk totaalplaatje neer te zetten. Een zeer vlotte en overtuigende opener van de eerste halve finale.

flagGeorgië

play

Tamara uit Georgië draagt haar uiteindelijke jurk voor de halve finales. Ze draagt een groot rood gewaad en daaronder en al even rode jurk die op haar lichaam getatoeëerd lijkt te zijn, door de grote crèmekleurige stukken tussen het glinsterende rood in. Keep the Faith wordt meer dan behoorlijk gezongen op deze tweede repetitie, en het camerawerk is op enkele punten verbeterd en dwingender gemaakt, wat het geheel visueel aantrekkelijker maakt. Alleen voelt de act nog steeds een tikje leeg aan, en zou het al heel wat hebben geholpen als de achtergrondzangers hier mee op het podium stonden. Want in de crescendostukken, waarin ook het nodige vuurwerk te zien is, doen zij toch een aanzienlijk deel van het werk.

flagAlbanië

play

Ook bij de tweede repetitie komt Albanië voor Australië aan bod. In de halve finale volgende week blijft de gekende startvolgorde overeind, met Isaiah als derde en Lindita als vierde. Hier krijgen we dus eerst World te zien, ook nu in de uiteindelijke outfit. Lindita treedt aan gekleed in wat een witte bruidsjurk lijkt, inclusief sleep, sluier, bloemenkrans en een opvallend zilverkleurig korset dat wat sciencefiction-achtig overkomt. In tegenstelling tot bij Georgië staan de in totaal vier backings hier wel duidelijk zichtbaar in beeld achter de zangeres, maar zijn die ook véél meer nodig. Lindita zelf lijkt ook op deze tweede repetitie eerder luid te roepen dan toonvast te zingen.

flagAustralië

play

Als vierde komt dan Isaiah uit Australië aan bod. De jonge zanger draait nog steeds in het rond op zijn rond platform op het grote songfestivalpodium, al komt dat nu veel minder in beeld. Tijdens het refrein draait hij rondjes, maar door een simpel camera-effect lijkt het alsof hij blijft wandelen op het podium, alsof hij op een trage loopband staat als Robin Bengtsson uit Zweden. Op de achtergrond zijn nog steeds projecties van Isaiah zelf te zien, al ligt de focus bij het vernieuwde camerawerk veel meer op de zanger zelf en minder op de LED-schermen op de achtergrond, die tijdens het laatste, cruciale refrein opvallend donker blijven. Het optreden moet het dan vooral hebben van de talloze enorme lichten die op de Australiër gericht zijn. De laatste seconden zingt Isaiah van zijn draaiend extra podiumpje, om er dan alsnog weer op te gaan staan. Vocaal een overtuigende prestatie, en het optreden kan op veel bijval rekenen.

Bekijk hier de integrale repetitie

flagBelgië

play

Blanche staat in een lange, witte jurk met zilveren bloemachtige sterren op het podium. Er is duidelijk werk gemaakt van de camerastandpunten, want die laten het nummer nu beter tot zijn recht komen dan tijdens de eerste repetitie. Blanche heeft duidelijk gewerkt aan haar gezichtsuitdrukking en kijkt veel minder verschrikt in de camera. Ook de handbewegingen komen veel beter over dan afgelopen zondag. De lichten op het podium creëren nog steeds niet de sfeer van de videoclip, maar werken deze keer om het geheel een modern gevoel te geven. We hebben nu net de eerste run-through gezien en Blanche klinkt nog wat onzeker, maar verder zit het geheel veel beter in mekaar dan tijdens de repetitie van afgelopen zondag. Winnen zit er misschien niet in, maar een finaleplaats lijkt een stuk dichter bij dan afgelopen zondag. Bij het derde en laatste optreden zit Blanche vocaal en visueel veel beter dan bij de vorige optredens.

Bekijk hier de integrale repetitie

flagMontenegro

play

Aan het optreden van Montenegro zijn wat visuele wijzigingen doorgevoerd. De camera’s vinden en volgen Slavko veel beter dan zondag, en de LED-schermen met daarop de naakte torso van de zanger komen ook prominenter in beeld. Verder blijft de flamboyante zanger wild dansen op het podium en zwieren met zijn lange paardenstaart. Vocaal blijft dit geen hoogvlieger, al is er ook niemand die daarover hier struikelt. Space is zo buitenissig en bijzonder dat het zeker een indruk zal nalaten bij de kijkers en vakjury’s, maar hoe positief of negatief die blijkt te zijn, valt nog te bezien.

Bekijk hier de integrale repetitie

flagFinland

play

Lasse en Leena van Norma John zetten weer een oerdegelijk optreden neer van hun ingetogen ballade Blackbird. Er is niets gewijzigd aan het optreden: het water op de LED-schermen blijft even vlot stromen, en de mooie ronde camerashots tijdens Lasse’s pianosolo blijven ook overeind. Aan het einde wordt het podium weer mooi donkerrood wanneer de song haar hoogtepunt bereikt. Zoals de Scandinavische buren was dit al een kant-en-klaar optreden bij de eerste repetitie, en dat blijft ongewijzigd. Verder valt hier niets op aan te merken.

flagAzerbeidzjan

play

De bijzondere podiumsetting van Dihaj’s optreden blijft volledig overeind in deze tweede repetitie. Het enorme krijtbord, de man op het trapladdertje met het paardenhoofd en de achtergrondzangers die in de tweede helft van het lied erbij komen, we zien ze allemaal weer terug op identieke wijze. Dihaj zingt in sommige stukken niet al te zuiver vandaag, maar vals zouden we het niet noemen. De functie en de achterliggende motieven van de hele staging zijn nog steeds een mirakel, maar het laat zeker een blijvende indruk na. En dat is al heel wat op een songfestival.

flagPortugal

play

De Portugese repetitie blijft lastig te beoordelen, omdat het nog steeds Salvador’s zus Luíza is die de door haar geschreven song Amar pelos dois vertolkt. Het camerawerk is niets gewijzigd, omdat het al op punt stond. De shots, de achtergrond op de LED-schermen en het feit dat de artiest(e) op het kleine podiumpje staat, geeft het een ongelooflijke intimiteit die niet in de koude kleren blijft zitten. Velen in de perszaal blijven desalniettemin sceptisch over de slaagkansen van deze Portugese inzending.

flagGriekenland

play

Op deze tweede repetitiedag brengt Demy uit Griekenland het er niet al te best van af. Ze blijft een streling voor het oog, en datzelfde geldt voor de twee halfnaakte dansers, maar zodra het refrein van This Is Love start en de toon van de song in de hoogte gaat, schiet Demy’s stem elke mogelijke kant uit, behalve de juiste. De volumeknoppen van de onzichtbare achtergrondzangers zijn al wat hoger gezet, maar kunnen toch niet verhullen dat Demy verre van een sterke vocaliste is. Er is verbeterd camerawerk tijdens de bridge, en wie weet is dat al voldoende om de meubelen te redden. Het Griekse optreden blijft namelijk staan als een huis.

flagPolen

play

Weinig veranderingen voor de act van Polen. De zangeres ziet er ontspannen uit op het podium. We zien opnieuw de reeds gekende witte outfit, de vioolspeler, de vogels in de achtergrond en het word Freedom op het scherm. Kasia Mos zingt beter dan tijdens de eerste repetitie. Toen kneep ze nog behoorlijk op haar stem, vandaag gaat ze er echter voluit voor en klinkt ze nagenoeg perfect. Een meer dan puike tweede repetitie voor Polen.

flagMoldavië

play

Ook de Moldaviërs brengen op deze tweede repetitie een identieke kopie van hun gelikte podiumact die we eerder al zagen. De drie heren van SunStroke Project worden geflankeerd door drie achtergrondzangeressen en -danseressen in bruidsjurken die een bruidsboeket als microfoon dragen en ook een flink stukje meedansen. De meeste aandacht gaat nog steeds naar de Epic Sax Guy, en de achtergrond blijft zwart-wit, behalve het woord Mama op de achtergrond. Hieraan hoeft niets meer gewijzigd te worden om een gesmaakt optreden naar te zetten in de halve finale dinsdag.

Bekijk hier de integrale repetitie

flagIJsland

play

Svala is vandaag in vol ornaat te zien vandaag, haar en make-up zijn op mekaar afgestemd en hebben een gouden gloed. De outfit van de zangeres lijkt wat futuristisch en de cape maakt het allemaal wat beweeglijker. Het bovenstuk van de blouse lijkt op het eerste zicht nogal revelerend, maar bij de close-ups wordt duidelijk dat er een vleeskleurig corset in zit. De camerapunten zijn duidelijk beter op de bewegingen van de zangeres afgestemd waardoor het geheel veel minder afstandelijk overkomt dan bij de eerste repetitie. De zangeres weet nu ook goed de camera te bespelen en de laserlichten die toegevoegd zijn op het einde benadrukken het fragiele laatste stuk van het nummer perfect. Een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de eerste repetitiedag.

Bekijk hier de integrale repetitie

flagTsjechië

play

De tendens zet zich voort: ook bij Martina Bárta is er bitter weinig gewijzigd ten opzichte van afgelopen maandag, tijdens de eerste repetitie. Leuk om in de zaal te zien is hoe de trap waarop de zangeres start nog moet bevestigd worden aan het podium. Dat is een werkje waarvoor wat mankracht nodig is en wat even in beslag neemt. Daarom denken we dat er wellicht tussen de optredens van IJsland en Tsjechië een korte pauze van de presentatoren zal worden ingelast. Martina zingt wederom goed, maar haar song My Turn is niet instant genoeg om een voldoende grote indruk na te laten.

flagCyprus

play

Door grote geluidsproblemen in de perszaal kunnen we de audio van de Cypriotische inzending lastig beoordelen. Visueel is er niks veranderd aan het optreden: de achtergrond is nog steeds klakkeloos overgenomen van onze eigen Loïc Nottet. Voor zover we kunnen inschatten gaat Hovig iets minder vocaal de mist in dan tijdens zijn eerste repetitie, al blijft het geheel redelijk ondermaats en flets. Ook de twee dansers brengen niet veel soelaas om van deze inzending een groot succes te maken.

Advertentie