Kiev 2017

KIEV 2017

Toch nog nieuwe data voor Songfestival 2017?

De praktische organisatie voor het songfestival 2017 is begonnen in Kiev, maar er lijkt nog een struikelblok in de weg te liggen: de vooropgestelde data van 9 en 11 mei voor de twee halve finales.

Even terug in de tijd: in maart dit jaar al vond in Stockholm een samenkomst plaats van de 43 delegatiehoofden, een per deelnemend land aan het songfestival 2016. Op die meeting werd al vastgelegd dat de voorlopige data van het songfestival 2017 op 16, 18 en 20 mei werden gezet.

Wijzigingen

Na de winst van Oekraïne besloot de lokale omroep NTU, die het volgende songfestival organiseert, in juli al om zich niet te houden aan die voorlopige data. 18 mei is namelijk een belangrijke herdenkingsdag in het land voor de slachtoffers van de genocide van de Krim-Tataren – uitgerekend ook het thema van het winnende songfestivallied 1944.

De NTU vervroegde om die reden de voorlopige data met een week, naar 9, 11 en 13 mei. Het is zeker niet de eerste keer dat een gastomroep de data wijzigt: de Deense DR en Oostenrijkse ÖRF schoven de data van de songfestivals in hun land van respectievelijk 2014 en 2015 een week naar voren. Het staat de organiserende omroep vrij om naar eigen goeddunken met de data te spelen, zolang ze in mei vallen én ze niet clashen met andere grote Europese televisie-evenementen.

Uitzendrechten

En laat net daar het schoentje wringen. Op dinsdag 9 mei volgend jaar staat al een halve finale gepland van de UEFA Champions League, en op donderdag 11 mei een halve finale van de UEFA Europe League. Dat zijn de twee belangrijkste Europese voetbaltoernooien, die steevast ook torenhoge kijkcijfers trekken. In Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Bosnië & Herzegovina, Cyprus, Finland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Malta, Oostenrijk, Portugal, Servië, Tsjechië en Wit-Rusland heeft telkens dezelfde omroep de uitzendrechten voor zowel het Eurovisiesongfestival als de twee voetbaltoernooien, en zullen er dus keuzes moeten worden gemaakt in de programmering. Dat beide evenementen elkaars kijkcijfers zullen beïnvloeden, staat hoe dan ook buiten kijf.

Voor de volledigheid: in Vlaanderen heeft Medialaan (VTM & Q2) de uitzendrechten, in Wallonië RTL en in Nederland SBS. Voor ons is er dus geen probleem bij de VRT, RTBF en AVROTROS en NPO, al is het ook voor hen een domper dat veel kijkers naar andere omroepen zullen kijken op de vaak veel bekeken songfestivalavonden.

Een alternatief?

In 2009 was er al een incident met de clash tussen sportevenementen en het songfestival. De Spaanse omroep had nota bene al gevraagd om mee te stemmen in de tweede halve finale in plaats van de eerste, maar slaagde er toch nog in om de tweede halve finale niet live, maar met meer dan een uur vertraging uit te zenden. De reden voor het relais was een uitzending van het tennistoernooi van Madrid die uitgelopen was, en uitwijken naar een ander net was geen optie. Het publiek kon niet meestemmen, en in plaats werden de punten van de vakjury gebruikt. De EBU liet weten dat de Spaanse omroep gesanctioneerd zou worden, maar de zaak liep evenwel af op een sisser.

In de meimaand van volgend jaar blijft nog een alternatief over: de week van 23, 25 en 27 mei is vooralsnog vrij van Europese voetbaltoernooien en Oekraïense herdenkingsdagen. Mogelijk wordt er nog gedacht aan een wijziging van de data. Wordt vervolgd.

Advertentie