Kiev 2017

KIEV 2017

Vanavond: 1e halve finale songfestival 2017

Vanavond vindt vanuit het International Exhibition Centre in Kiev de eerste halve finale van het 62e Eurovisiesongfestival plaats. Achttien landen strijden om tien felbegeerde tickets naar de finale, nu zaterdagavond.

Televoting en jurystemming bepalen per land elk 50% van de uitslag. Net als vorig jaar geeft elk land zo twee keer punten van een tot twaalf. Vanavond worden enkel de tien finalisten op willekeurige volgorde bekendgemaakt. De exacte resultaten van de halve finales worden pas vrijgegeven na afloop van de finale, in de nacht van zaterdag op zondag. Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk stemmen mee met de deelnemende landen van vanavond.

Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko presenteren beide halve finales en de finale. Miroshnychenko praatte ook al het Junior Eurovisiesongfestival aan elkaar in 2009 en 2013, en zal dit jaar de gesprekken in de greenroom voor zijn rekening nemen. De show wordt geopend door winnares van vorig jaar Jamala, met haar song 1944. Ze zal ook als pauzeact aantreden. Reeds geplaatste kandidaten Francesco Gabbani, Manel Navarro en Lucie Jones komen ook aan bod.

Voorbeschouwingen

De show start om 21.00 uur Belgische tijd, 22.00 uur in Oekraïne, op ondermeer Eén en NPO1. Op de Vlaamse tv wordt er voorbeschouwd in Van Gils & het songfestival vanaf 20.35 uur. Presentator Lieven Van Gils praat samen met Laura Tesoro en Christophe Deborsu over de komende eerste halve finale. De Nederlanders kunnen vanaf 20.30 uur al terecht bij Op weg naar het songfestival, waarin verschillende Bekende Nederlanders (Maurice Weijnen, Albert Verlinde, Anita Meijer, Giel Beelen, …) vooruitblikken.

Het volledige deelnemersveld van vanavond, op startvolgorde:

#LandDeelnemer(s)Nummer
1ZwedenRobin BengtssonI Can't Go On
2GeorgiëTamara GachechiladzeKeep the Faith
3AustraliëIsaiahDon't Come Easy
4AlbaniëLinditaWorld
5BelgiëBlancheCity Lights
6MontenegroSlavko KalezićSpace
7FinlandNorma JohnBlackbird
8AzerbeidzjanDihajSkeletons
9PortugalSalvador SobralAmar pelos dois
10GriekenlandDemyThis Is Love
11PolenKasia MośFlashlight
12MoldaviëSunStroke ProjectHey, Mamma!
13IJslandSvalaPaper
14TsjechiëMartina BártaMy Turn
15CyprusHovigGravity
16ArmeniëArtsvikFly With Me
17SloveniëOmar NaberOn My Way
18LetlandTriana ParkLine

Advertentie