Oostenrijk

OOSTENRIJK

Oostenrijkse Songfestivalkandidaat bekend op 16 januari

De opwinding rondom het Eurovisiesongfestival lijkt nooit af te nemen, zeker niet nu meer en meer langen info over hun selectiemethode prijsgeven of aankondigen wanneer ze de artiest bekend zullen maken. Zo staat Oostenrijk op het punt om de muzikale act te onthullen die het land zal vertegenwoordigen tijdens het langverwachte Eurovisiesongfestival 2024. De kandidaat kennen we op 16 januari.

In een reactie in een bericht op de Facebookpagina van ESC Kompakt bevestigde Eberhard Forcher, werkzaam voor de Oostenrijkse omroep ORF, de aanstaande onthulling van de vertegenwoordiger van Oostenrijk voor het Songfestival in Malmö, Zweden. Om die vertegenwoordiger te kiezen, kreeg een jury van 25 mensen, met muziekexperts en leden van zes Songfestivalfanclubs, live audities te zien.

Aanvankelijk publieke stemming

De live audities in de studio’s van ORF dienden als een cruciale fase in het besluitvormingsproces, waarbij veertien acts streden om de felbegeerde plek. De jury, in samenwerking met de Eurovisie-fanclubs, speelde een doorslaggevende rol bij het vormgeven van de uiteindelijke beslissing van ORF. Hoewel er aanvankelijk plannen waren voor een publieke stemming, leidden logistieke en juridische beperkingen tot de uitsluiting van dit aspect in het selectieproces, zoals bevestigd door Forcher.

Crystal Ball

De gekozen artiest zal in de voetsporen treden van Teya & Salena, die Oostenrijk vertegenwoordigden in de vorige editie in Liverpool. Hun optreden met Who The Hell is Edgar? leverde hen een respectabele 15e plaats op in de grote finale, met 120 punten na een kwalificatie op de 2e plaats in de 2e halve finale. De aankondiging van dit duo ging trouwens vooraf door een heuse campagne op, toen nog, Twitter, bij monde van het account van de Crystal Ball. Dat lekte allerlei interne info, waaronder ook nieuws over de Oostenrijkse inzending.

Afwachten of de nieuwe Oostenrijkse kandidaat een vervolg kan breien aan het verhaal van Teya & Salena. Het land is niet altijd even succesvol geweest de laatste jaren, met drie uitschakelingen op rij, een derde plaats in de finale en drie keer een plek rond de 15e plaats in de finale. De recentste overwinning van het land is alweer tien jaar geleden.

Advertentie