Azerbeidzjan

AZERBEIDZJANLIVERPOOL 2023

Azerbeidzjan: vijf kanshebbers voor Liverpool

Belangrijk nieuws uit Azerbeidzjaanse hoek. Daar maakte de omroep ITV eerder vandaag bekend dat er vijf artiesten in de running zijn om het land uit de Kaukasus te vertegenwoordigen in Liverpool. Wie het uiteindelijk wordt, weten we nog niet.

Een opvallend bericht op de Instagrampagina van de Azerbeidzjaanse omroep: vijf artiesten maken op dit moment kans om het land te vertegenwoordigen in Liverpool. Hoe ITV tot die vijf artiesten is gekomen en of er ook andere artiesten op de radar stonden, is niet geweten. Verder lost de omroep nog dat alle artiesten ondertussen al een nummer hebben en ze dit ook al een keer live gebracht hebben in een studio met dezelfde technische mogelijkheden. Eerlijkheid troef dus. De vijf kanshebbers vind je terug in onderstaand lijstje.

  • Azer Nasibov
  • Humay Aslanova & Amrah Musayev
  • Leyla Izzatova
  • Mamagama
  • Turan & Tural Bağmanovlar

De focus dit jaar lag sterk op het zoeken naar Azerbeidzjaanse artiesten én songwriters, iets wat in het verleden wel anders is geweest. Het is op dit moment nog niet geweten wanneer de definitieve keuze wordt gemaakt. Er lijkt in ieder geval geen grote live show te komen op de Azerbeidzjaanse televisie. De beslissingsmacht wordt volledig bij een specifieke focusgroep gelegd die de artiesten en nummers zal beoordelen.

Azerbeidzjan op het Songfestival

Het land is sinds 2008 een vaste waarde op het festival. In de beginjaren werden kosten noch moeite gespaard om een goede artiest te strikken met een sterk optreden. Het legde de omroep geen windeieren want tussen 2008 en 2013 was het land altijd in de top 10 te vinden, met vijf top 5 plaatsen. Het hoogste schavot werd ook al snel bereikt, met een overwinning in 2011. Sinds 2014 zit het land in een negatieve spiraal, met één plaats in de top 10 in 2019. Een jaar eerder bleef het voor het eerst steken in de halve finales.

Ondanks alle successen was het land nooit vrij van controverse, mede omwille van de moeilijke relatie met buurland Armenië. In 2010 kreeg de omroep een boete omdat ze kijkers zou hebben verhinderd om te stemmen op dat land. Vorig jaar zouden de Azerbeidzjaanse juryleden het dan weer op een akkoordje gegooid hebben met vijf andere landen om zo de punten onderling te verdelen. Hierover kan je via deze link meer lezen.

In 2022 werd het land uit de Kaukasus vertegenwoordigd door Nadir Rustamli (foto) met het nummer Fade To Black. Nadir brak weinig potten in Turijn met een 16de plaats. Hij kan wel een ander opmerkelijk feitje op zijn naam zetten: de zanger kreeg tijdens zijn halve finale 96 punten van de jury, maar wist geen enkel punt via de televoting te sprokkelen. Ondanks het grote verschil, kon hij zich toch kwalificeren voor de finale.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door İctimai TV? (@ictimaitv.official)

play

Advertentie