Azerbeidzjan

AZERBEIDZJAN

‘Mata Hari’ is dit jaar inzending Efendi voor Songfestival

Vorig jaar waande de Azerbeidzjaanse Efendi zich nog Cleopatra, dit jaar zingt ze voor haar land Mata Hari in Rotterdam. Ze laat zich dus opnieuw inspireren door een sterke vrouw. Azerbeidzjan was begin 2020 al ingedeeld in de tweede helft van de eerste halve finale.

Over Mata Hari vertelt Efendi dit:’Het is heel belangrijk om te spreken over sterke vrouwen om onze prachtige dames te herinneren dat, ondanks het feit dat we nog altijd in een wereld vol vooroordelen leven, een vrouw alles kan doen en vrouwelijke kracht met niks vergeleken kan worden. Als je opeens niet genoeg inspiratie hebt, laat de verhalen van sterke vrouwen uit de geschiedenis de bron worden die je energie geven om met alles om te kunnen gaan en nog grotere successen te bereiken. Er zit een koningin in elk van ons en ik wil jullie herinneren dat het tijd is haar te bevrijden.’

Bij de Azerbeidzjaanse omroep klinkt het als volgt: ‘Het lied gaat over de kracht van vrouwen, die je betoveren met hun evenwicht, die je verrassen met hun eindeloze kracht en die je op mysterieuze manieren ontroeren. Vrouwen in de maatschappij worden gewoonlijk geassocieerd met zachtheid, zorg en zwakte, maar voor sommige van hen heeft het leven wrede lessen voorbereid die niet iedere man aan kan.’

Niet alleen het onderwerp van het lied, Mata Hari, is Nederlandse. Ook de schrijvers achter het lied zijn dat en die zijn met drie: Amy van der Wel, Luuk van Beers en Tony Cornelissen. Die laatste twee schreven vorig jaar al mee aan Cleopatra.

Zangwedstrijden

In 2019 behaalde Azerbeidzjan nog een mooie achtste plaats in de finale in Tel Aviv met Truth van Chingiz. Dit jaar mag Efendi opnieuw aan proberen knopen met een reeks kwalificaties, nadat dat het land van 2008 tot en met 2017 altijd gelukt was. In 2018 bleef Aisel in de halve finale steken. Azerbeidzjan won tot hier toe één keer, in 2011.

Efendi heeft al wat ervaring met zangwedstrijden, in haar land deed ze er drie, waaronder The Voice. Internationaal vertegenwoordigde ze Azerbeidzjan op twee wedstrijden in Kazachstan. In 2020 werd ze intern geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival.

play

Advertentie