Wit-Rusland

WIT-RUSLAND

Wit-Rusland maakt plots kandidaat Songfestival 2021 bekend

Een verrassing op een doordeweekse dinsdagnamiddag: de Wit-Russische omroep BTRC maakte bekend dat hij de groep Galasy ZMesta naar Rotterdam stuurt. Zowel de groep, met ‘de stem van het volk’ als naam, als het nummer zijn omstreden. Velen lijken er platte propaganda in te horen die de huidige politieke macht lijkt op te hemelen.

Er was nog helemaal niets bekendgemaakt over de Wit-Russische deelname van dit jaar, maar het blijkt dan toch te gaan om een volledig interne selectie. Het land neemt deel aan de eerste halve finale, op dinsdag 18 mei. Beluister de song Ya nauchu tebya hieronder.

Vorig jaar had de groep VAL de plaatselijke voorronde gewonnen, maar al in september 2020 werd duidelijk dat VAL geen herkansing zou krijgen. De groep had zijn steun uitgesproken voor de grote democratische protesten in Wit-Rusland. Dat was voldoende voor de openbare omroep, die uitgesproken voorstander is van het establishment, om VAL ervan te beschuldigen ‘geen geweten’ te hebben. Het mag dan ook geen verbazing zijn dat Galasy ZMesta netjes in de politieke pas loopt, met onder meer liedjes die het coronavirus zouden ridiculiseren.

Advertentie