Estland

ESTLAND

‘Eesti Laul 2019’ krijgt facelift, finale op 16 februari

Een nieuw jaar, een nieuwe baas én een paar veranderingen moeten ervoor zorgen dat Estland via de populaire show Eesti Laul, de geknipte kandidaat zal vinden voor het Eurovisiesongfestival 2019.

‘We moeten de show terug dichter bij de mensen brengen’, verkondigde nieuwe baas van Eesti Laul, Tomi Rahul in de Estse talkshow Ringvaade. De show zal een paar grote veranderingen ondergaan dit jaar. Met deze aankondiging is Estland ook tegelijk het eerste land waarvan we nu ook exacte data kennen van hun nationale finale.

Niets opgenomen, alles live

In vorige edities werden de halve finales gehouden in de hoofdstad Tallinn, dat zal nu niet het geval zal zijn. Ze trekken met de show het land rond en gaan deze keer de halve finales live uitzenden. Vorige jaren werden die shows een week op voorhand opgenomen, maar konden kijkers live stemmen op de dag van de uitzending.

Dit jaar zal alles in twee liveshows worden gegoten. De eerste halve finale zal plaatsvinden op zaterdag 26 januari, de tweede op zaterdag 2 februari en de winnaar kennen we op zaterdag 16 februari . Voor wie zo lang niet kan wachten, worden op 15 november de kandidaten al bekendgemaakt. Al worden de nummers wel nog bewaard tot 4 december. Het aantal kandidaten is ook aangepast van tien per halve finale naar twaalf waarvan de helft per liveshow doorstoot naar de finale met twaalf finalisten.

Inschrijfkosten

Nog nieuw dit jaar is dat de artiesten nu een som moeten betalen bij de inschrijving. Iedereen kan zich inschrijven voor de selectie, vanaf 11 oktober tot en met 6 november, al zijn er nu dus ‘nieuwe spelregels’. Voor artiesten met een liedje in een andere taal dan het Ests, wordt een bijdrage van vijftig euro gevraagd en wie in de eigen taal wil deelnemen betaalt de helft, vijfentwintig euro. Met dit in te voeren willen de makers schrijvers in de eigen taal aanmoedigen om een nummer in te zenden.

Gemengde shows

De Estse voorronde staat bekend om een hele brede waaier van stijlen toe te laten en wil zo met deze veranderingen een nog breder publiek aantrekken. Schrijf alvast 16 februari in je agenda, dan weten wie de opvolger van Elina Nechayeva, die vorig jaar knap een achtste plek in Lissabon behaalde met haar mix van opera en pop, zal worden.

Advertentie