Estland

ESTLAND

Estse voorronde breidt uit, finale op 12 februari

Eesti Laul 2022 start al in 2021. Naast de gebruikelijke twee halve finales en de finale komen er vier kwartfinales, die in november en december dit jaar nog worden afgewerkt.

Tot en met 20 oktober kunnen geïnteresseerde componisten hun nagelnieuwe songs naar omroep ERR sturen. Een speciaal selectiecomité kiest er veertig om door te stoten naar televisie-uitzendingen, het hoogste aantal ooit in het Baltische land. Die deelname is overigens niet gratis: schrijvers van Eststalige liedjes moeten vijftig euro neertellen om aan de preselectie te mogen deelnemen, auteurs van songs in andere talen het dubbel. Bovendien verdubbelen beide bedragen voor nummers die de finale halen. Twintig van de veertig weerhouden inzendingen zullen liedjes in het Ests zijn, de andere helft in het Engels of (combinaties van) andere talen.

Vanaf 20 november al vinden wekelijks vier kwartfinales plaats, met telkens tien kandidaten. Ze treden daarin niet live op. In de plaats daarvan worden op voorhand opgenomen videoclips vertoond. Uit elke kwartfinale gaat de top vijf door naar de halve finales, op basis van stemmen van een vakjury en het publiek. Daarbij kiest televoting drie halve finalisten, de jury twee. De halve finales zijn wel volledig live en staan geprogrammeerd voor donderdag 3 en zaterdag 5 februari 2022. Opnieuw krijgt de helft van het deelnemersveld groen licht, ditmaal op basis van 50/50-stemming waarin jury- en publiekspunten worden samengeteld. In de finale, die 12 februari doorgaat, blijven dan tien van de veertig kandidaten over. De winnaar van die laatste uitzending vertegenwoordigt Estland in Italië.

In Rotterdam kwam Uku Suviste (foto) niet verder dan een dertiende plek in de tweede halve finale met zijn lied The Lucky One, dat duidelijk niet over Suviste zelf ging.

play

Advertentie