Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

Achtergrondzangeres van Blanche & Loïc Nottet in Britse voorronde

Na een periode van stilte stuurde de Britse omroep BBC gisteren via Twitter een teaser de wereld in om de bekendmaking van de nummers aan te kondigen. Vandaag weten we ook wie er kans maakt om het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen.

Op 7 februari zal op BBC2 live de kandidaat gekozen worden die Lucie Jones zal opvolgen. Gisteren werd via Twitter een filmpje gedeeld waar één van de twee presentators, Måns Zelmerlöw, winnaar van 2015, de zes liedjes beluistert en hints gaf. Het filmpje kan je hier bekijken.

Even na middernacht was het dan zover en werden ook de zes kandidaten en nummers naar buiten gebracht. We zetten ze even op een rijtje:

  • Asanda Legends
  • Goldstone I Feel the Love
  • Jaz Ellington You
  • Liam Tamne Astronaut
  • RAYA Crazy
  • SuRie Storm

Asanda stond als elfjarige in 2013 in de finale van Britain’s Got Talent, Goldstone is een meisjesgroep bestaande uit Aimie, Helen en Rhiannon. Jaz Ellington deed mee aan het allereerste seizoen van The Voice UK. Hij is al heel zijn leven lang bezig met muziek maken. Liam Tamne deed ook mee aan The Voice maar werd bij de Britten bekend door rollen te spelen in grote musicals als Wicked en Les Misérables. RAYA ging al heel de wereld rond als DJ, zangeres, danseres en producer. Haar liedje Crazy komt mede van een oude bekende: Greta Salomé, die in 2016 zelf voor Ijsland meedeed.

Maar we houden SuRie (foto: links) als laatste. De naam zal op zich misschien niet snel iets zeggen maar we kennen haar, al is het dan niet van de voorgrond. Ze heeft ervaring op het Eurovisiesongfestival doordat ze zowel voor onze Loïc Nottet in 2015 als voor Blanche in  2017 de achtergrondzangeres was. Nu gaat ze zelf de uitdaging aan om misschien wel zelf een vierde plek te bemachtigen. Songfestival.be sprak met haar in Kiev:

play

Twee presentatoren

Tussen 09.30 uur en 12.00 uur ( lokale tijd in het Verenigd Koninkrijk dus een uurtje later bij ons ) werden de liedjes gedraaid op BBC Radio 2 in de Ken Bruce Show. Sinds 12.30 uur staan de songs ook volledig op de website van de BBC.

De presentatie is in handen van Måns Zelmerlöw, die de hulp krijgt van Mel Giedroyc, die de vorige jaren het commentaar leverde voor de halve finales. Allebei niet aan hun proefstuk toe: Måns presenteerde, aan de zijde van Petra Mede, in 2016 het Eurovisiesongfestival vanuit Malmö. Giedroyc deed in 2016 de presentatie van Eurovision: You Decide. De show zal plaatsvinden in de Brighton Dome, een plek met heel veel Songfestival geschiedenis. In 1974 won de Zweedse groep ABBA hier met het nummer Waterloo. Op de avond van de finale worden de artiesten beoordeeld door een panel van experts maar de winnaar wordt gekozen door het publiek.

De laatste tien jaar waren de resultaten voor het Verenigd Koninkrijk niet zo schitterend, met zelfs twee keer een laatste plaats, in 2008 en 2010. Enkel Jade Ewen wist met It’s My Time een vijfde plaats te bemachtigen. Het wordt dus wachten tot 12 mei om te weten of de winnaar de teleurstellende vijftiende plaats van 2017 kan verbeteren.

Advertentie