Algemeen

ALGEMEEN

Gewezen songfestivalcommentator Terry Wogan overleden

De populaire radio- en tv-presentator Terry Wogan is overleden. Hij overleed ten gevolge van kanker.

Terry Wogan is eigenlijk een Ier van oorsprong. Hij startte bij de Ierse omroep RTÉ als nieuwslezer en documentairemaker. Daarna koos hij voor het lichtere entertainment en presenteerde hij onder andere spelprogramma’s. In 1967 maakte hij de overstap naar de Britse zender BBC. Daar presenteerde hij onder andere het showprogramma Blankety Blank en had hij zijn eigen talkshow Wogan. Nadien maakte hij ook programma’s voor de radio.

Hij groeide ook uit tot een van de meest iconische commentatoren van het songfestival. Hij viel op met zijn sarcastische commentaar. Zo noemde hij Paul de Leeuw een idioot en nam hij menig songfestivalact en -presentator op de korrel. Zelf presenteerde hij het songfestival in 1998 samen met Ulrika Jonsson.

Wogan was ook vaak het gezicht van Britse songfestivalvoorrondes. In 2007 maakte hij een flagrante fout toen hij Cyndi als winnaar aankondigde terwijl dat Scooch was. Volgens de BBC had Wogan nochtans het correcte resultaat gekregen. ‘Er is toch niemand doodgegaan ofzo. Bovendien waren we niet laatste geëindigd als we Cyndi hadden gestuurd’, klonk het laconisch.

play

Wogan had de laatste jaren moeite met de politieke stemming en was van oordeel dat het songfestival niet meer enkel rond de muziek draaide. In 2008 nam hij afscheid van het songfestival en werd hij opgevolgd door Graham Norton.

Wogan stierf aan de gevolgen van kanker. Hij werd 77 jaar.

Advertentie