Kroatië

KROATIETEL AVIV 2019

Kroatië grijpt terug naar voorronde ‘Dora’

In Kroatië zal volgend jaar voor het eerst sinds 2011 de legendarische nationale muziekwedstrijd Dora vanonder het stof worden gehaald. In 2019 zal zo dus de Kroatische afvaardiging voor het Songfestival gekozen worden.

Kazimir Bačić, de baas van de Kroatische staatsomroep HRT, zei in een interview dat er volgend jaar weer budget is voor grotere lokale producties omdat er geen grote, dure sportevenementen gepland staan. Verschillende programma’s keren terug, waaronder Dora. Dat lokaal songfestival werd voor het eerst gehouden in 1993, niet toevallig het jaar waarin Kroatië debuteerde op het Eurovisiesongfestival.

Bijna twee decennia lang gold de wedstrijd als voorronde, voor het laatst in 2011. Na een geflopte wijziging van het concept, waarbij Dora een talentenjacht werd, ging de naam op de schop. Kroatië zou enkele jaren intern selecteren of zelfs helemaal niet deelnemen aan het Songfestival. Dit jaar bleef de achter gesloten deuren gekozen zangeres Franka (foto) hangen in de halve finale met Crazy.

Bačić zei tegelijkertijd dat het Kroatische liedjesfestijn terugkeert naar de stad Opatija, waar Dora eind vorige en begin deze eeuw op enkele uitzonderingen na altijd werd gehouden. Meer specifieke details over het concept en data werden nog niet meegegeven, maar bij dezen is de Kroatische deelname voor Tel Aviv alvast bevestigd.

Advertentie