Luxemburg

LUXEMBURG

Luxemburg kiest inzending Songfestival 2024 via preselectie

Eén dag voor de grote finale van het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool was er verrassend nieuws: Luxemburg neemt in 2024, voor het eerst sinds 1993, weer deel aan het festival! Maandag maakte de Luxemburgse omroep bekend dat de kandidaat geselecteerd zal worden door middel van een preselectie.

De omroep RTL maakte bekend dat de artiest die het groothertogdom Luxemburg mag vertegenwoordigen geselecteerd wordt in een nationale finale, die live op televisie zal worden uitgezonden. Deze show vindt plaats in de Rockhal, te Esch-zur-Alzette. Datum die je mag noteren: zaterdag 27 januari.

Aanmeldcriteria

Via de website van RTL kunnen geïnteresseerde deelnemers zich aanmelden. Om deel te kunnen nemen aan de preselectie, dient de artiest of songwriter in het bezit te zijn van de Luxemburgse nationaliteit óf ten minste drie opeenvolgende jaren in Luxemburg te hebben gewoond. Een sterke culturele betrokkenheid met de muziekscene in ons buurland zou ook kunnen voldoen. In dit geval moet er nog aan verschillende andere criteria worden voldaan, zoals een actieve betrokkenheid in de nationale muziekscene.

Er zijn drie opties: artiesten kunnen zich aanmelden met een eigen nummer, of als act waarbij ze gekoppeld kunnen worden aan een songwriter, die alleen een song ingediend heeft. Per aanmelding mogen drie songs ingediend worden. Er zijn geen vereisten met betrekking tot de taal van de nummers.

Artiesten met een nummer en songwriters kunnen hun songs tot 1 oktober indienen. Artiesten zonder nummer mogen zich uiterlijk 16 juli aanmelden.

Experts selecteren deelnemers nationale finale

Een panel bestaande uit experts zal uiteindelijk beslissen welke artiesten deelnemen aan de nationale finale waarin wordt bepaald wie naar Zweden zal afreizen voor het Songfestival in 2024. Wordt dus vervolgd!

Advertentie