Letland

LETLANDKIEV 2017

Aantal luisterbeurten op Spotify gaat mee winnaar ‘Supernova 2017’ bepalen

Primeur: streaming op Spotify gaat een rol spelen in Supernova, de songfestivalvoorronde van Letland. Een inzending gaat namelijk (ook) punten ontvangen naar gelang het aantal streams op Spotify. Het is de eerste keer dat een streamingdienst ingezet zal worden tijdens een voorronde.

De finale van Supernova 2017 gaat door op 26 februari. Vooraf werd gezegd dat 100 % televoting de uiteindelijke winnaar zou bepalen, maar de kandidaten zullen ook via Spotify punten ontvangen. Het aantal luisterbeurten op Spotify gaat de hoeveelheid punten bepalen. Voor hoeveel procent dat invloed gaat hebben op de einduitslag is momenteel niet bekend. Omroep LTV maakte ook niet bekend of streaming al meteen een rol zal spelen in de eerste eliminatierondes.

‘Meer kans op een hit’

Ilze Jansone, producer van de voorronde: ‘We gaan samenwerken met Spotify en Univeral Music. Dankzij streaming bereiken we een ‘nieuw’ publiek en dat is de ideale gelegenheid om de streams te laten mee tellen in de resultaten.’ Jansonse zegt ook dat er hard zal gewerkt worden aan een waterdicht systeem dat eventueel misbruik moet voorkomen. Petri Manonen, een vertegenwoordiger van Universal Music, zegt dat het aantal streams op Spotify een indicatie geeft over de ‘hit-factor’ van een liedje. ‘Hoe meer mensen er naar luisteren, hoe meer kans op een hit. Aminata en Justs deden het uitstekend op het Eurovisiesongfestival, we willen graag nog een stapje verder gaan’, zegt hij.

Voor songfestivalland is deze nieuwe methode van punten uitdelen een primeur, maar in Noorwegen werden streamingdiensten al eerder ingezet om mee de resultaten te bepalen tijdens televisieshows.

De deadline om je aan te melden voor voorronde Supernova is 28 oktober. Matiass Millers (BMG Rights Management) en Joy Deb (tekstschrijver van het winnende Heroes uit 2015) vormen samen de internationale jury tijdens de Letse voorronde.

Advertentie