Montenegro

MONTENEGROROTTERDAM 2020

Geen Montenegro op Songfestival 2020

RTCG, de openbare omroep van Montenegro, heeft aan website ESCToday laten weten dat ze geen delegatie sturen naar het komende Eurovisiesongfestival. De exacte reden van hun terugtrekking is nog niet bekend, maar financiële problemen lijken de boosdoener te zijn. Al claimt de algemeen directeur van diezelfde omroep dat er nog geen beslissing is genomen over de Songfestivaldeelname van het land.

Terwijl Bulgarije terugkeert naar het Songfestival, moeten we minstens voor een jaar afscheid nemen van Montenegro. Een beslissing die ze bij RTCG met spijt in het hart nemen. Want de omroep had eerst toegezegd voor Rotterdam 2020. Het team van RTCG heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om zich te organiseren voor volgend jaar, maar dat is finaal niet gelukt. Wie zich na 10 oktober nog terugtrekt uit de liedjeswedstrijd moet eigenlijk een boete betalen, maar Montenegro had al uitstel gekregen van de EBU. Uiteindelijk een maat voor niks.

‘Nog geen beslissing genomen’

Ondanks het feit dat ESCToday in het verleden een betrouwbare bron is gebleken, is enige terughoudendheid toch op zijn plaats. Bozidar Sundic, CEO en algemeen directeur bij RTCG, zegt tegen nieuwsmedium Vijesti.me dat er nog geen beslissing is genomen over de Songfestivaldeelname van Montenegro. Volgens Sundic moet de raad van bestuur eerst samenkomen om de knoop door te hakken. Of het land er effectief zal bij zijn in mei 2020, daar doet hij geen uitspraken over.

Eerdere terugtrekkingen 

Montenegro neemt sinds 2007 als onafhankelijk land deel aan het Eurovisiesongfestival. In 2010 en 2011 zorgden geldproblemen bij de omroep er al voor dat het balkanland niet deelnam aan het liedjesfestival. Het land haalde in 2015 zijn beste resultaat. Toen haalde Knez met Adio de dertiende plek in de grote finale. Recent haalde Montenegro vier jaar op rij de finale niet. Slavko (foto) uit 2017 ging enkel met de Barbara Dex Award naar huis.

De vraag is nu of het bij deze annulering van Montenegro zal blijven, want er zijn op dit moment ook grote twijfels over de Songfestivaldeelname van Hongarije.

Effectief geen deelname in 2020

Bozidar Sundic gaf ons uiteindelijk een doekje voor het bloeden. 13 november werd bekendgemaakt dat 41 landen deelnemen aan het komende Songfestival. Montenegro én Hongarije zijn de landen die zich effectief terugtrekken. Bulgarije en Oekraïne zijn weer van de partij.

Advertentie