Hongarije

HONGARIJE

Hongarije schrapt ‘A Dal’ als voorronde

Hoe kiest Hongarije zijn inzending voor het Eurovisiesongfestival van volgend jaar? Op die vraag willen fans van het festival snel een antwoord nu blijkt dat A Dal volgend jaar geen dienst doet als nationale voorronde. Komt er een nieuw concept, kiest omroep MTVA intern of … slaan ze een jaartje over?

De feiten: muziekshow A Dal komt er wel degelijk volgend jaar, maar in het vrijgegeven wedstrijdreglement werd met geen woord gerept over deelname aan het Songfestival 2020. Organiserende omroep MTVA heeft nu officieel laten weten dat A Dal 2020 niet zal gebruikt worden om de Hongaarse inzending voor Rotterdam te kiezen. De show startte in 2012 en was sindsdien altijd de voorronde van het land.

Andere kansen

Nationaal nieuwsagentschap MTI kwam nadien met dit opmerkelijke bericht naar buiten: ‘De producers van A Dal hebben besloten om in plaats van deel te nemen aan het Songfestival, Hongaars muziektalent rechtstreeks te willen helpen. Zo zal de winnaar van de show verschillende tv-optredens en (geld)prijzen krijgen, mag de laureaat optreden op grote festivals en volgt er promotie op de radio.’

Geplaatst door A DAL op Vrijdag 25 oktober 2019

Niet-deelname opkomst?

Velen zien in dat bericht van MTI de bevestiging dat Hongarije er volgend jaar niet zal bij zijn op het Songfestival. Sommige blogs van fans kopten al dat het land zich terugtrekt. Het is te vroeg om dat al te geloven. De omroep kan intern een keuze (willen) maken of een ander concept uitwerken als voorronde.

Al zou het wel niet de eerste keer zijn dat Hongarije niet deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. Na hun slecht resultaat in 1998 bleven ze tot en met 2004 aan de kant. Financiële moeilijkheden zorgden ervoor dat ze ook in 2006 en 2010 geen inzending afvaardigden.

Advertentie