Nederland

NEDERLAND

Jan Smit: ‘Songfestival presenteren lijkt me geweldig’

Zien we Jan Smit op het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam? Als deelnemer zal het zeker niet zijn, maar hij wordt wijd en zijd getipt als presentator voor de 65e editie van de liedjeswedstrijd.

In een interview met het weekblad Story maakt Smit korte metten met de geruchten dat hij als lid van het Nederlandse selectiecomité zichzelf als kandidaat zou aanwijzen: ‘Daar heb ik geen zin in, en met het ouder worden kan ik het me veroorloven om alleen die dingen te doen die ik graag doe’, klinkt het bij de artiest. ‘Maar ik moet niet flauw doen: het Songfestival presenteren lijkt me dan wél weer geweldig. Als de kans zich voordoet, grijp ik die zeker met beide handen. Ik ben al negen jaar commentator van het Eurovisiesongfestival voor Nederland en zit mee in de selectiecommissie die bepaalt welk liedje wij sturen. Dus mijn betrokkenheid is heel groot.’

Vrouwen aan de macht

Als Jan Smit daadwerkelijk mag presenteren, zou het de eerste keer zijn dat de Nederlandse omroep de job (ook) aan een man toebedeelt. In het verleden ging het telkens om een vrouw die de happening op haar eentje mocht presenteren. Achtereenvolgens Hannie Lips (1958), Willy Dobbe (1970), ex-winnares Corry Brokken (1976) en Marlous Fluitsma (1980) hadden eerder al die eer.

Het is niet bekend wanneer de NPO en/of AVROTROS naar buiten komen met de presentator(en) voor het ESF 2020, maar de geruchtenmolen draait alleszins op volle toeren. Talkshowpresentatrice Eva Jinek leek kanshebster, maar zij viel vorige week af toen bleek dat ze in januari de overstap maakt naar het commerciële Nederlandse net RTL4.

Nieuwslezers als gastvrouw? 

Een andere favoriete in de wandelgangen is Dionne Stax. Zij was nieuwslezeres bij het NOS Journaal, maar ging op haar beurt enkele maanden terug aan de slag ging bij de AVROTROS, de deelomroep van de NPO verantwoordelijk voor het Songfestival. Ook ex-The Common Linnets-zangeres Ilse Delange en huidig winnaar Duncan Laurence worden als mogelijke presentatoren genoemd.

Advertentie