Nederland

NEDERLAND

Jan Smit stopt als Nederlands Songfestivalcommentator

Jan Smit, de Nederlandse zanger en presentator, zet een nieuwe koers in zijn carrière door zijn rol als commentator bij het Eurovisiesongfestival neer te leggen. De artiest zal voortaan te horen zijn als radio-dj. Deze verandering markeert een nieuw hoofdstuk voor de entertainer, die jaarlijks het tv-commentaar verzorgde naast zijn medecommentator Cornald Maas. De aankondiging van Smits vertrek opent de vraag wie zijn plaats zal innemen in het commentaarhokje bij het muziekevenement.

Het besluit om te stoppen als commentator komt nadat Jan Smit vorig jaar al uit de selectiecommissie van AvroTros stapte. Hoewel officieel vermeld werd dat hij plaats wilde maken voor nieuwe leden, werd gesuggereerd dat zijn terugtreden toen mogelijk verband hield met zijn oppositie tegen de deelname van bepaalde artiesten aan het Songfestival in Liverpool.

Nieuw hoofdstuk

Smit, die in 2021 nog actief was als presentator tijdens het Songfestival in Rotterdam, beschouwt zijn vertrek als commentator als een nieuw begin. In een verklaring van de omroep AvroTros benadrukte hij

Aan mijn carrière bij AvroTros mag ik een nieuw hoofdstuk toevoegen. Die van commentator bij het Eurovisiesongfestival sluit ik af. Ik heb vorig jaar intern al aangegeven dat ik mijn Songfestivalwerkzaamheden zou neerleggen. Dit geeft me de ruimte om nieuwe muzikale dingen te doen, zoals nu dus een eigen radioshow te maken.

Het vertrek van Smit betekent ook dat Cornald Maas, zijn sinds lange tijd medecommentator bij het Songfestival, op zoek moet naar een nieuwe partner. Maas, die sinds 2004 de uitzendingen rond het Songfestival presenteert, is niet van plan het commentaar alleen te gaan geven. Dat bericht De Telegraaf. Hij beschrijft de samenwerking met Smit als een complementaire relatie.

Goed samenwerken en humor

Cornald Maas benadrukt het belang van een goede timing en improvisatievermogen voor de rol van commentator bij het Songfestival, waarbij hij aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe co-commentator die deze eigenschappen bezit en goed met hem kan samenwerken.

Ik zoek iemand die aanvoelt waar te reageren en waar vooral ook niet, omdat je maar zo weinig tijd hebt. Dus daar moet je goed in kunnen schakelen. Ook non-verbaal, dus je moet goed op elkaar ingespeeld zijn en elkaar de ruimte gunnen. Dus in die zin is het zeker van belang dat er iemand komt met wie ik goed kan samenwerken en die ook wel gevoel voor humor heeft.

Een opvolger voor Jan Smit wordt naar verwachting volgende maand aangekondigd.

Advertentie