Nederland

NEDERLAND

Nederland start zoektocht naar gaststad

Duncan Laurence won op 18 mei het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv, Israël. Dat betekent dat het hele ‘circus’ volgend jaar richting Nederland verhuist. Maar welke Nederlandse stad of regio zal het Eurovisiesongfestival 2020 mogen organiseren? De NPO, AVROTROS en NOS beginnen nu officieel aan de zoektocht naar de meest geschikte gaststad.

Het Eurovisiesongfestival 2020 zal een samenwerking worden tussen drie Nederlandse leden van de EBU: NPO, de Nederlandse Publieke Omroep, waaronder de publieke omroeporganisaties AVROTROS en NOS vallen. Vanaf het moment van schrijven kunnen Nederlandse steden en regio’s  zich aanmelden om in aanmerking te komen als gaststad voor het Songfestival in 2020.

Selectieproces zal plaatsvinden in juni/juli

Het selectieproces zal bestaan uit drie fasen:

  1. Tijdens de eerste helft van juni zullen alle geïnteresseerde steden en regio’s de documenten van de organiserende omroepen ontvangen met daarin alle criteria om als gaststad te kunnen dienen. Dit zal de basis vormen voor wat elke stad minimaal zal moeten bieden.
  2. De steden en regio’s die zich hebben aangemeld krijgen daarna vier weken om een bidbook compleet te maken. Hierin laten alle steden en regio’s zien wat zij te bieden hebben. Deze moeten zijn ingeleverd bij de organiserende omroepen in de eerste helft van juli.
  3. Vanaf midden juli hebben de EBU en de organiserende omroepen de kans om langs te gaan bij de verschillende steden en regio’s. De uiteindelijke gaststad voor het 65ste Songfestival zal door de omroepen worden bepaald in overleg met de EBU.

Vorige Nederlandse gaststeden

Nederland heeft het Eurovisiesongfestival al vier keer eerder georganiseerd. In 1958, 1970, 1976 en 1980. De eerste keer mocht Hilversum het evenement organiseren, de tweede keer was de hoofdstad Amsterdam aan de beurt, de derde en vierde editie vonden allebei plaats in Den Haag.

Advertentie