Nederland

NEDERLANDROTTERDAM 2020

Rotterdam Ahoy transformeert tot tijdelijke opvang voor coronapatiënten

Normaal gezien zou rond 6 april 2020 de opbouw van het decor voor het vijfenzestigste Eurovisiesongfestival aanvangen in Rotterdam Ahoy. Eerder deze maand werd duidelijk dat dit niet door zal gaan vanwege de wereldwijde coronacrisis. Door het steeds groter wordende aantal besmette patiënten in Nederland zal de locatie waar normaal het Songfestival zou hebben plaatsgevonden, worden omgetoverd tot tijdelijke opvanglocatie voor patiënten met en zonder coronabesmetting.

De voorbereidingen voor het gereedmaken van de hallen in Rotterdam Ahoy zijn al aan de gang. De plannen lagen al even klaar volgens het Algemeen Dagblad (AD). In eerste instantie zullen er 88 patiënten worden opgevangen. Verspreid over 4 hallen is er uiteindelijk de mogelijkheid tot het uitbreiden naar maximaal 680 bedden. De locatie zal patiënten opvangen die te goed zijn om in een ziekenhuis te verblijven, maar nog niet naar huis kunnen. Dit alles om de druk op de ziekenhuizen te verlagen, zodat deze zich kunnen focussen op coronapatiënten die intensievere zorg nodig hebben.

play

Jolanda Jansen, directrice van Rotterdam Ahoy, vertelde het AD dat ze een mail stuurde naar de stad Rotterdam met de vraag op welke manier ze zou kunnen helpen.

Na het besluit dat het Eurovisiesongfestival niet zou doorgaan in 2020 realiseerden we ons dat er grote problemen waren.

Eerste patiënten midden april

Volgens de locale nieuwssite Rijnmond.nl, zouden de eerste patiënten midden april moeten aankomen. Maandag morgen begonnen de voorbereidingen al. De complete transformatie omvat vier hallen. Als het nodig zou zijn, word ook de grote arena nog omgebouwd. In de vier hallen zullen units worden geplaatst waar ruimte is voor vier personen, zoals dat ook in een ziekenhuissituatie het geval is.

Volgens Arjen Littooij, hoofd veiligheid voor de regio Rotterdam-Rijnmond, zullen artsen en verpleegpersoneel aanwezig zijn om zorg te dragen over alle patiënten.

Het is eigenlijk een klein ziekenhuis dat we in een hele korte tijd zullen opbouwen.

Alle hulp is welkom, vandaar is er een oproep gedaan aan Nederlandse vrijwilligers.

We verwachten de eerste patiënten op 13 april. Als er mensen zijn die ons op welke manier dan ook kunnen helpen, nemen wij die hulp graag aan. We kunnen alle handen gebruiken op dit moment.

Aanmelden via deze link of via de Facebookpagina van De Rotterdamse Zorg.

Advertentie